Starostovia a primátori čerpali najviac informácií o pandémii od hlavného hygienika
07 | 08 | 2020 I SITA

Starostovia a primátori čerpali počas prvej vlny koronavírusu najviac informácií od hlavného hygienika Jána Mikasa z Úradu verejného zdravotníctva. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na vzorke 520 starostov a primátorov uskutočnilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) od 1. júna 2020 do 8. júla 2020.


O výsledkoch prieskumu informovali ústredný riaditeľ ZMOS-u Michal Kaliňák a prvý podpredseda združenia Radomír Brtáň na dnešnej tlačovej konferencii. Súčet percent pri odpovediach prevyšuje úroveň 100, pretože respondenti mohli uviesť viac ako jeden informačný zdroj.

Predstavitelia samospráv čerpali informácie aj od ZMOS-u, ktorý ich každý deň o novinkách súvisiacich s koronavírusom informoval mailom. Počas prvej vlny ZMOS rozposlal 224 informačných správ viac než 7 500 odberateľom. V rámci prieskumu preto 71,2 percent respondentov uviedlo, že informácie čerpali aj od ZMOS-u. V poradí tretí informačný zdroj boli okresné úrady, od ktorých získavalo informácie 69 percent samospráv.

Nenechám si pichnúť chémiu, očkovanie je biznis pre farmafirmy, hovorí Fico
Podľa Fica je táto pandémia „podozrivá“. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Z prostredia Ústredného krízového štábu bolo informovaných 69 percent opýtaných. Prostredníctvom médií získavalo informácie 49,4 percenta respondentov a z prostredia príslušných ministerstiev malo informácie 17,9 percenta starostov a primátorov. Od iných starostov a primátorov získavalo informácie 24,4 percenta opýtaných. Iný zdroj uviedlo 1,3 percenta opýtaných a jedno percento respondentov sa nevedelo vyjadriť.

Najväčší nedostatok informácií pociťovali starostovia a primátori v oblasti pracovnoprávnych vzťahov. V prieskume to uviedlo 38,8 percenta opýtaných. Ďalších 25,2 percenta respondentov nemalo dostatok informácií v oblasti školstva, v oblasti sociálnych služieb pociťovalo nedostatky 12,7 percenta starostov.

Vo vzťahu k prevencii a ochrane zdravia pociťovalo nedostatok informácií 15,4 percenta opýtaných. Celkovo 26,3 percenta uviedlo, že cítilo nedostatok informácií o zatváraní, obmedzovaní a otváraní prevádzok. Nedostatok informácií z iných oblastí vnímalo 6,5 percenta opýtaných a nevedelo sa vyjadriť 28,5 percenta.

Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie na COVID-19 (aktualizácia)
Vo štvrtok potvrdili 43 prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá za uplynulý deň urobili 2 473 testov, celkový počet otestovaných vzoriek je takmer 275-tisíc. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | SITA


Úplne spokojných so získanými informáciami bolo 58 percent opýtaných. Skôr spokojní ako nespokojní bolo postojom 23,2 percenta respondentov. Neutrálny postoj so spokojnosťou s informáciami vyjadrilo 6 percent starostov, skôr nespokojných ako spokojných bolo 6,6 percenta opýtaných. Úplne nespokojných bolo 0,8 percenta respondentov a nevedelo sa vyjadriť 5,4 z nich.

Prístup k informáciám bol zo strany štátu systematický podľa 59,3 percenta opýtaných, informovanosť hodnotilo ako sporadickú 51 percent opýtaných. Podľa 26,3 percenta opýtaných mali samosprávy sťažený prístup k informáciám a za proaktívne a včasné informovanie obcí zo strany štátu hodnotí uplynulé obdobie 38,8 percenta samospráv.