Slovensko musí prehodnotiť svoj prístup k podpore verejnej dopravy
07 | 08 | 2020 I SITA

Zelený reštart Slovenska by mohol zastaviť zanedbávanie verejnej dopravy a pomôcť nielen so zdravím.


Ak sa chce Slovensko pohnúť vpred v riešení dopravy a splnení svojich klimatických cieľov, musí prehodnotiť svoj prístup k podpore verejnej dopravy. V súčasnosti naplánovaná štruktúra verejných investícií nie je v súlade s cieľmi dekarbonizácie, s cieľmi v oblasti kvality ovzdušia, ani s cieľom zlepšovania kvality života v mestách. Uvádzajú to environmentálne organizácie v materiáli s odporúčaniami na zelený reštart Slovenska v oblasti mobility. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Szabová z iniciatívy Znepokojené matky.

Podľa organizácií má ísť na podporu individuálnej automobilovej dopravy v budúcich rokoch až 78 percent financií v rámci dopravy. Na podporu vlakovej dopravy však len sedem percent a verejnej dopravy dokonca dve percentá výdavkov. Organizácie tiež upozorňujú, že ak chce Slovensko podporiť znižovanie emisií a regionálny rozvoj, musí podľa nich viac investovať do rozvoja verejnej dopravy, do motivácie k zmene správania a do infraštrukturálnych zmien.

Manažérka zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov Petra Čakovská uviedla, že politiky na zmiernenie negatívnych vplyvov dopravy by mali vychádzať z princípov zníženia celkového dopytu po doprave. Napríklad znížením potreby dochádzať na veľké vzdialenosti z domu do práce, zlepšenie palivovej účinnosti vozidiel a zavedenie finančných stimulov pre rozvoj nízkouhlíkových druhov dopravy.

V septembri sa pred súd postavia členovia západoslovenského drogového gangu
Skupina sa zaoberala výrobou a distribúciou pervitínu, ale obchodovala aj s kokaínom. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | SITA


Uplatňovať by sa malo pravidlo „znečisťovateľ platí viac” a skvalitnenie systému verejnej dopravy. To znamená viac vlakových a autobusových spojení, lepšiu hygienu a pohodlie, lepšiu ochranu a vymožiteľnosť práv cestujúcich, väčšiu bezpečnosť a premyslenejšiu nadväznosť spojov.

Environmentálne organizácie venujúce sa témam blízkym ochrane klímy spolupracujú na príprave odporúčaní na zelený reštart Slovenska. Súčasťou balíkov obnovy krajín Európskej únie po koronakríze má byť aj cieľ znižovania emisií skleníkových plynov a ochrany biodiverzity. Národný plán na čerpanie prostriedkov z balíka obnovy by mala vláda Igora Matoviča (OľaNO) pripraviť do októbra. Organizácie doteraz vydali odporúčania v oblasti energetiky, obnovy budov, poľnohospodárstva, vodného hospodárstva, odpadov a udržateľnej mobility.