Rusko vytvorilo prvú svetovú vakcínu proti Covid-19, ktorá bude zaregistrovaná budúci týždeň
07 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Moskovské výskumné centrum pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamelei zaregistruje 12. augusta prvú svetovú vakcínu proti koronavírusu, uviedol ruský hovorca ministerstva zdravotníctva Oleg Gridnev, pričom tvrdí, že prioritne budú zaočkovaní zdravotnícki pracovníci a starší ľudia, informuje portál RT.


Minister zdravotníctva Michail Murashko minulý týždeň oznámil, že v októbri sa má začať celonárodný program hromadného očkovania. Murashko dodal, že všetky výdavky budú hradené vládou.

"Registrácia vakcíny vyvinutej v centre Gamalei sa uskutoční 12. augusta," povedal Gridnev novinárom pre agentúru Ufa v piatok ráno. „Teraz prebieha posledná etapa, tretia. Toto je testovacia časť a je mimoriadne dôležitá. Musíme si byť istí že samotná vakcína je bezpečná,“ poznamenal hovorca ministerstva zdravotníctva.

Klinické skúšky sa začali na Moskovskej univerzite v Sechenove 18. júna. V testovaní zahŕňajúcom 38 dobrovoľníkov vakcína prešla všetkými bezpečnostnými protokolmi. Zistilo sa, že všetci tí, ktorí sa zúčastnili, si vďaka vakcíne vyvinuli imunitu voči Covid-19.

Mali by muži užívať antikoncepčné pilulky na ochranu proti Covid-19?
Lekársky odborník, ktorý sa objavil v televíznom programe Good Morning Britain, je teraz bombardovaný na sociálnych médiách, pretože vyslovil „nebezpečné tvrdenia“ po tom, čo televízny program uviedol zavádzajúci tweet o jeho odporúčaniach... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Rýchlosť, s akou sa Rusku podarilo výskum a schválenie receptúry, vyvolala na Západe obdiv, ale Vadim Tarasov, vedecký pracovník v Sechenove, uviedol, že krajina mala náskok, pretože v tejto oblasti strávila posledných 20 rokov rozvojom zručností, pričom sa snažili pochopiť, ako sa vírusy prenášajú.

Ostatné krajiny vyvíjajú svoje vlastné potenciálne vakcíny, najmä Británia a USA. Vedci z Oxfordskej univerzity minulý mesiac uviedli, že ich vakcína vyzerá byť bezpečná a zdá sa, že vyvoláva potrebnú imunitu.

Trump tvrdí, že vakcína proti Covid-19 bude možno hotová už pred novembrovými voľbami
Americký prezident Donald Trump prišiel so zaujímavým odhadom pre dokončenie vakcíny proti Covid-19 a naznačil, že by mohla byť pripravená „oveľa skôr“ pred koncom roka, dokonca ešte pred novembrovými voľbami, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár