Macron navštívil zdevastovaný Bejrút a tvrdí, že „Libanon v tom nie je sám“
07 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Po masívnom výbuchu v hlavnom meste Libanonu sa francúzsky prezident Emmanuel Macron solidárne zapája do ich problému, pričom na Twitteri pripomenul problematickú históriu, ktorú majú obe krajiny spoločnú, informuje portál RT.


Vo štvrtok sa Macron stal prvým medzinárodným lídrom, ktorý navštívil Bejrút, ktorý je doslova „zničený“ výbuchom v mestskom prístave, ako to uviedli miestne orgány. Malo to byť gesto dobrej vôle a začiatok úsilia o medzinárodnú pomoc. Samotný francúzsky vodca uviedol, že jeho cieľom je „zorganizovať európsku spoluprácu a všeobecnejšiu medzinárodnú spoluprácu“.

„Libanon v tom nie je sám,“ napísal Macron vo svojom príspevku na Twitteri ako v arabčine tak aj francúzštine.



Ale nie každý na sociálnej sieti zobral toto gesto vážne. Veľa ľudí zdôraznilo, že Francúzsko už dlho predáva zbrane Izraelu, ktorý v roku 2006 viedol s Libanonom hroznú vojnu.

Niektorí označili Macrona za pokrytca a pripomenuli jeho pokračujúcu podporu Izraelu, „ktorý bombardoval niekoľkokrát Libanon“.



 

Vyskytli sa však aj takí, ktorí sa zdali spokojní s gestami Macronovej solidarity a tvrdili, že libanonský ľud „potrebuje medzinárodnú podporu“.

Niektorí zašli až tak ďaleko, že naznačujú, že Libanon by sa mal „opäť dostať pod francúzsky mandát“, pretože súčasná vláda vníma zlyhanie tým, že umožnila explóziu. Táto myšlienka ľudí tak pritiahla, že sa z nej stala petícia a v súčasnosti ju podpísalo už päťdesiatpäť tisíc ľudí.



 

Výbuch v Bejrúte zabil najmenej 135 ľudí, zranených je 5 000 a 300 000 ľudí zostalo bez domova. Libanonský premiér Hassan Diab po incidente sľúbil, že tí, ktorí sú zodpovední, za výbuch, „zaplatia“. Výbuch sa údajne uskutočnil po náhodnom zapálení 2 750 ton dusičnanu amónneho.

Silo, ktoré ako jediné prežilo explóziu v bejrútskom prístave postavili ľudia z Československa
Obrovské obilné silo nachádzajúce sa v centre utorňajšieho výbuchu v metropole Libanonu je dielom českého podniku. Železobetónová stavba už prežila niekoľko vojen i striel, po mohutnej explózii sa ale už zrejme nebude dať opraviť. Píše portál... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Natália Sollárová