Úzkosť spojená s depresiou u pacienta spôsobuje, že sa jeho mozog „výrazne“ zväčší
06 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Zistilo sa, že mozgy ľudí trpiacich úzkosťou a depresiu dramaticky napučiavajú. Odborníci tvrdia, že mimoriadna aktivita môže maskovať časť poškodeného mozgu depresiou, informuje portál RT.


Vedci, ktorí skúmajú účinky depresie a úzkosti na mozgy ľudí, zistili, že depresia sama o sebe spôsobuje scvrknutie mozgu. Avšak, keď je spárovaná s úzkosťou, ako to často býva, porucha spôsobuje, že jedna oblasť mozgu sa „významne“ zväčší.

Je zaujímavé, že tieto problémy ovplyvňujú dve rôzne oblasti mozgu. Vedci zistili, že ľudia, ktorí majú len depresiu, majú v mnohých oblastiach mozgu menšie mozgy, pričom obzvlášť postihnutý je hipokampus, časť mozgu spojená s pamäťou a učením.

Odborníci tvrdia, že ide o dôležitý faktor v neskoršom živote, pretože menší hipokampus je rizikovým faktorom Alzheimerovej choroby a môže urýchliť rozvoj demencie.

Nový výskum zistil, že koronavírus sa môže skrývať v ľudských ušiach
Vedci z univerzity Johna Hopkinsa objavili koronavírus SARS-CoV-2 na neočakávanom mieste - vo vnútri ľudského ucha a aj za ním, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Ak sa však súčasne vyskytne depresia a úzkosť, spôsobuje to zväčšenie amygdaly, časti mozgu spojenej s emóciami a ľudia, ktorí mali depresiu aj úzkosť, mali menšie zmršťovanie v mnohých ďalších oblastiach mozgu.

Vedci tvrdia, že to naznačuje, že skutočný účinok depresie na mozog bol podcenený kvôli opačnému účinku v amygdale.

„Úzkosť znižuje vplyv depresie na objem mozgu v priemere o tri percentá, čím trochu skrýva skutočné zmenšujúce sa účinky depresie,“ vysvetlila vedecká výskumníčka Daniela Espinoza Oyarce z austrálskej národnej univerzity.

"Je potrebné viac skúmať, ako úzkosť znižuje účinky depresie, ale v prípade amygdaly možno vedie úzkosť k nadmernej aktivite," dodala.

Štúdia bola uverejnená v akademickom žurnály Journal of Psychiatry and Neuroscience a zahŕňala viac ako 10 000 účastníkov.

Ruská vesmírna agentúra Roskozmos pošle 2 turistov na ISS v roku 2021
Ruská vesmírna agentúra Roskozmos bude spolupracovať s americkou spoločnosťou Space Adventures, aby na budúci rok poslala dvoch vesmírnych turistov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár