Rakúski vedci vylepšili systém detekcie kozmického odpadu
06 | 08 | 2020 I SITA

Rakúski vedci navrhli spôsob, ako vylepšiť sledovanie kozmického odpadu a lepšie tak zabrániť nebezpečným kolíziám na obežnej dráhe Zeme. Informuje o tom spravodajský portál CNN.


V súčasnosti na svete funguje pár laserových staníc na detekciu kozmického odpadu. Tie sú však efektívne len pár hodín denne, keď je prítmie, pretože satelitné zameriavacie stanice na svete sú vtedy v tme, ale odpad je ešte stále osvetlený slnkom.

Za veľkého svetla majú laserové stanice odraz od objektov, ktoré je často bez reflektorov, problém zachytiť. Tím z Rakúskej akadémie vied systém sledovania vylepšil a teraz dokáže "vizualizovať ciele kozmického odpadu" aj za denného svetla. To umožňuje rozšírenie potenciálneho času pozorovaní pre vedcov z celého sveta, ktorí tak dokážu vizualizovať a presne zmapovať trajektórie kusov odpadu.

Michael Steindorfer z rakúskeho Ústavu pre výskum vesmíru spolu so svojimi kolegami pri vývoji ich systému, ktorý opísali v žurnále Nature Communications, využili teleskopy i počítače. Najprv prostredníctvom pozorovania hviezd rôznej veľkosti i jasu nakalibrovali svoje ďalekohľady, aby sa ubezpečili, že môžu vizuálne vidieť objekty na obežnej dráhe.

Otázky o mýte by mali byť súčasťou referenda, navrhuje Únia autodopravcov Slovenska
Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) podporuje návrh, aby otázky o podobe fungovania cestného mýta boli súčasťou referenda, ak by sa konalo spolu s komunálnymi a regionálnymi voľbami v roku 2022. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Potom vyvinuli počítačový program, ktorý dokázal detegovať osvietené objekty aj za denného svetla a vypočítať, ako by sa mal teleskop vycentrovať, aby ho mal v zornom poli, a mohol sledovať telesá obiehajúce planétu stovky kilometrov ďaleko. Synchronizácia teleskopu a počítačových predpovedí je pritom veľmi dôležitá, pretože vesmírne telesá môžu preletieť po oblohe v priebehu len pár minút.

Výskumníci úspešne otestovali metódu pri prechode štyroch rôznych kusov kozmického odpadu, pričom sa sústredili na staré časti ruských rakiet z rokov 1971 - 1995. Najdlhší čas pozorovania jedného z týchto telies pritom trval len 100 sekúnd.

Vďaka novej metóde dokážu vedci, ktorí pracujú na pozorovacej stanici v Grazi, sledovať kozmický odpad 22 hodín denne, pričom predtým to bolo len šesť. Metódu podľa ich slov teraz môže zopakovať každá stanica na svete, aby tak zvýšila svoj výkon.

Viac ako pätina Slovákov očakáva, že na Slovensko príde druhá vlna koronavírusu
Príchod druhej vlny koronavírusu predpokladajú viac ženy ako muži. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Za viac ako pol storočia ľudského výskumu vo vesmíre sa na orbite Zeme nahromadilo obrovské množstvo odpadu. Vesmírne agentúry za ten čas odsledovali prinajmenšom 20-tisíc kusov odpadu, ktorý je väčší ako softballová loptička a pohybuje sa rýchlosťou do vyše 28-tisíc kilometrov za hodinu, čo by mohlo zničiť satelit i vesmírnu loď s posádkou, tvrdí NASA. Menších kúskov, ktoré predstavujú človekom vytvorené objekty aj meteoroidy, sú na orbite milióny.

Európska vesmírna agentúra plánuje robotickú misiu určenú na upratanie vesmírneho odpadu z obežnej dráhy. Stroj ClearSpace-1 chce vyslať na orbitu v roku 2025, pričom by zachytávať kozmický odpad a napokon sa s ním vrátiť na Zem a zhorieť v atmosfére.