Stiahnutie amerických vojakov trápi nemecké komunity
05 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Politici tvrdia, že stiahnutie až 12 000 vojakov poškodí miestne hospodárstvo a má malý strategický význam.


Vláda USA sa rozhodla, že stiahne tisíce vojakov zo základní naprieč južným a západným Nemeckom, píše theguardian.com. Až 12 000 vojakov z letectva a armády má opustiť oblasť, informoval americký minister obrany Mark Esper tento týždeň.

Tento krok pripisuje dlhodobému plánovaniu Pentagonu, pričom však Donald Trump tvrdí, že je to trest za to, že Berlín má nízke výdavky na obranu. Podľa počiatočných správ sa tisíce vojakov majú premiestniť na základne v iných krajinách NATO, ako sú Belgicko, Taliansko a Španielsko, zatiaľ čo okolo 6 400 vojakov sa má vrátiť do USA. Ovplyvnené budú základne v štátoch Bavorsko a Bádensko-Württembersko na juhu a v západnom štáte Porýnie-Falcko.

Niekoľko starostov v regióne už vyzvalo nemeckú vládu, aby bola pripravená poskytnúť finančnú pomoc. Najviac postihnutým bude pravdepodobne Grafenwöhr v Bavorsku, najväčšia výcviková základňa NATO, ktorú prevádzkuje siedma armáda.

Ako vyzerá a žije neporaziteľná bojovníčka Xena 20 rokov od natáčania?
Patrili ste k obdivovateľom charizmatickej a neohrozenej Xeny, ktorá si poradila so všetkými nástrahami sveta? Ako pripomína portál Kinotip2, akčný dobrodružný fantasy seriál sa dočkal 134 epizód a celosvetového úspechu. Ako dnes hrdinka seriálu... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Je to kvôli strate 4 500 vojakov. Tri tisíce miestnych obyvateľov zo 6 500 je závislých od zamestnania na základni a podľa starostu Edgara Knoblocha prítomnosť amerických jednotiek, ktoré sa tam umiestnili od konca druhej svetovej vojny, prispieva 660 miliónmi EUR miestnemu hospodárstvu.

„Tieto dve čísla hovoria, čo to pre nás bude znamenať,“ povedal Knobloch. Uviedol, že región čelí strate spoľahlivého partnera a miestny hnev bude pravdepodobne spôsobený ekonomickými stratami. "Vždy sme s nimi mali veľmi dobrý a priateľský vzťah, a to aj s veliacim generálom ... komunikácia bola vždy vynikajúca," povedal Knobloch.

"Ťažili z nášho prijatia - napríklad sme sa vyrovnali s vecami, ako je značný hluk z ich výzbroje". Knobloch povedal, že je dobre známe, že veľa vojakov umiestnených v Nemecku bolo týmto krokom zaskočených a považovalo to za chybu.

MI6 bola za štátnym prevratom v Iráne, ktorý zmenil Blízky východ
Dokument odhaľuje dôkazy potvrdzujúce úlohu britského špióna pri dosadení Šáha v roku 1953. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Mário Martinka


„Každý z nich... hovorí, že zo strategického hľadiska sú tieto opatrenia úplne neopodstatnené ... hovoria, že tu majú najlepšie podmienky a v neposlednom rade bavorský spôsob života. Tí Američania, ktorí odchádzajú podľa mojej skúsenosti, sa vždy snažia, aby ich znova poslali sem.“

Uviedol, že existuje „veľa príkladov“ bývalých vojakov, ktorí sa vrátili do Grafenwöhru užiť si svoj dôchodok, ako aj veľa vojakov, ktorí sa tu zosobášili s miestnymi.

Hans-Martin Schertl, starosta mesta Vilseck, ktoré je domovom Ružových Kasární, ktoré sú súčasťou základne Grafenwöhr, povedal, že je „zúrivý“ z plánov, ktoré by ovplyvnili 300 až 400 civilných pracovných miest. "Je to horká strata pre mesto a celý región," uviedol. Schertl stále dúfal, že sa toto rozhodnutie dá zvrátiť: „Ak sa jedná iba o voľby, možno sa plány neuskutočnia, ak bude v novembri zvolený ďalší prezident USA,“ vyhlásil.

Fritz Kühn, starosta mesta Stuttgart v štáte Bádensko-Württembersko, ktoré je domovom európskeho velenia EUCOM, uviedol, že jeho mesto bolo potrestané za narušenie vzťahov medzi Trumpom a nemeckou vládou. „Myslím, že to, čo sa deje, jednoducho nie je v poriadku. Nezohľadňuje to dobré vzťahy, ktoré existujú medzi mestom Stuttgart a Američanmi,“ uviedol.

Jeden z hráčov hokejového klubu Vlci Žilina mal pozitívny test na koronavírus
Celému tímu, vrátane trénerov a kustóda, bola nariadená povinná domáca karanténa. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


Stiahnutím vojakov by hospodárstvo mesta bolo značne zasiahnuté, povedal. „V meste bude chýbať spotrebiteľská sila Američanov. Ale ešte viac je to strata nemecko-americkej tradície. Američanom sa páči mesto. Navštevujú naše trhy, naše vínne festivaly ... užívajú si náš spôsob života. „Toto oznámenie je ako odmietnutie tohto úzkeho spojenia. Trump nemyslí veľa na transatlantické partnerstvo a Putin je ten, kto ťaží z týchto neistôt. Trump tancuje, ako Putin píska a to je nebezpečné.“

David Sirakov, riaditeľ atlantickej akadémie, uviedol, že Američania sú neoddeliteľnou súčasťou nemeckých regiónov, do ktorých boli pridelení. Ich prítomnosť je tu od roku 1945 stabilná, pričom zohrávali kľúčovú úlohu aj počas studenej vojny. „Vojaci sú dobre integrovaní a nemecko-americké vzťahy sú niekedy možno protiváhou k určitým rozporom, ktoré existujú medzi Washingtonom a Berlínom,“ uviedol.

Niektoré politické strany v Nemecku toto oznámenie privítali a už roky tvrdia, že zahraničná armáda nemá miesto na nemeckej pôde. Obzvlášť Zelení a Die Linke sú kritickí, pokiaľ ide o skutočnosť, že aj keby USA stiahli svoje jednotky, pravdepodobne tu budú aj naďalej skladovať jadrové zbrane a tiež budú koordinovať kritizované misie, ktoré využívajú drony zo svojej základne v Ramsteine.

„Pijeme z toalety“. Migranti hovoria o pekelných väzenských strediskách Saudskej Arábie
Kráľovstvo by malo prehodnotiť politiku masových deportácií, keďže neľudské podmienky vyvolávajú obavy zo šírenia Covid-19 Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Mário Martinka