Erik Tomáš vyzýva ministra Krajniaka, aby stiahol návrh zákona o trinástom dôchodku
05 | 08 | 2020 I SITA

Návrh rezortu práce a sociálnych vecí označil Erik Tomáš za nehanebný.


Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) by mal stiahnuť z legislatívneho procesu návrh zákona o trinástom dôchodku. Na tlačovej besede ho k tomu vyzval nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš (vznikajúca strana Hlas-sociálna demokracia).

Vláda by podľa neho mala ponechať v platnosti novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa trinásta penzia na Slovensku zaviedla. Návrhom zákona minister Krajniak podľa Tomáša trinásty dôchodok ruší a nahrádza ho sociálnou dávkou v sume 50 až 300 eur. "Maximálna úroveň tejto sociálnej dávky nedosahuje ani úroveň minimálneho dôchodku," povedal Tomáš.

Bývalý predstaviteľ strany Smer-SD poukázal na to, že 300-eurový trinásty dôchodok má dostať len približne 7-tisíc penzistov. "O žiadny trinásty dôchodok nejde," zdôraznil Tomáš. Návrh rezortu práce a sociálnych vecí označil za nehanebný.

Prípadom Majského sa zaoberá Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe
Prípadom právoplatne odsúdeného Jozefa Majského, ktorého zadržala polícia Českej republiky v utorok (4. 8.) v pražskej nemocnici, sa zaoberá Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe. TASR to potvrdil hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v českom... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


Ak minister Krajniak podľa Tomáša návrh zákona o trinástom dôchodku z legislatívneho procesu nestiahne, poslanci NR SR zoskupení okolo expremiéra Petra Pellegriniho zvážia kroky na vyvodenie politickej zodpovednosti. "Stále verím, že vláda naberie zdravý rozum a nebude brať dôchodcom to, čo sme im schválili," dodal Tomáš.

Vládna koalícia v polovici júla oznámila, že trináste dôchodky vyplatí, avšak v nižšej sume, ako stanovuje platný zákon. "Zákon o trinástom dôchodku, ktorý dnešným dňom pôjde do medzirezortného pripomienkového konania, dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, čo kedykoľvek v dejinách Slovenskej republiky boli zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať," povedal v polovici júla tohto roka na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Kým vlani podľa neho vianočný dôchodok dostalo 1,26 milióna penzistov a vynaložilo sa na to 152 miliónov eur, v tomto roku trinástu penziu dostane o 164-tisíc dôchodcov viac a vláda na to vynaloží oproti vlaňajšku o 155 miliónov eur viac.

Som pripravený vypovedať v kauze Národného futbalového štadióna, svedomie mám čisté, tvrdí Pellegrini (aktualizácia)
Bývalý premiér a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini deklaroval, že v súvislosti s kauzou Národného futbalového štadióna (NFŠ) je pripravený vypovedať na polícii. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


Všetci starobní dôchodcovia mali podľa platného zákona dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. "Nebudeme trinásty dôchodok vyplácať každému rovnako, pretože sme sa rozhodli, že chceme najviac pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú," zdôraznil minister práce.

Pri 214-eurovej penzii trinásty dôchodok dosiahne 300 eur, pri penzii v sume 300 eur dôchodca dostane 269 eur, pri 400-eurovom dôchodku bude trinásta penzia predstavovať 233 eur a pri dôchodku vo výške 500 eur vyplatí Sociálna poisťovňa trinástu penziu vo výške 197 eur.

"Každý dôchodca dostane aspoň symbolický trinásty dôchodok," uviedol Krajniak. Najnižšia suma trinásteho dôchodku pri najvyšších dôchodkoch podľa neho dosiahne 50 eur.

V Bratislave sa môže vyskytnúť povodeň (aktualizácia)
Na rieke Dunaj v Bratislave hrozí povodeň. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR