Zdravotné poisťovne ženy opäť pozývajú na mamografický skríning
04 | 08 | 2020 I TASR

Cieľom skríningov je zachytenie pacientov v štádiu, keď sú ešte liečiteľní.


Zdravotné poisťovne začali od 1. júla ženy opäť aktívne pozývať na mamografický skríning. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že aktívna komunikácia o skríningových programoch bola z dôvodu prioritizácie komunikácie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu pozastavená.

"Skríningy, aj onkologické, teda činnosti, ktorými sú vyhľadávaní v populácii jedinci s chorobami, ktoré ešte nemajú klinické príznaky, vykonávajú lekári nepretržite. Zdravotné poisťovne tieto úkony pravidelne a neustále uhrádzajú z verejného zdravotného poistenia," komentoval rezort zdravotníctva s tým, že cieľom skríningov je zachytenie pacientov v štádiu, keď sú ešte liečiteľní.

Najčastejšie idú Slováci do plného invalidného dôchodku pre nádory
Na všetkých ochoreniach mali nádorové ochorenia 56-percentný podiel. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | SITA


Na rovnakom princípe fungujú aj onkologické skríningové programy. Konkrétne prvé tri štátom riadené skríningy onkologických ochorení rozbiehajú aktívnu informovanosť o nich. Eliášová tiež doplnila, že na skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka a skríning rakoviny krčka maternice sa začne s pozývaním na jeseň tohto roka.

Aktívna komunikácia týchto programov je však podľa jej slov podmienená aktuálnou situáciou v súvislosti s epidemiologickou situáciou a ochorením COVID-19. "Aktívne vyhľadávanie jedincov s chorobami, ktoré ešte nemajú klinické príznaky, sa však nezastaví. Zachytenie pacienta v štádiu, keď je ešte liečiteľný, vykonávajú lekári nepretržite," uzavrel rezort.

Úverovanie obyvateľstva v júni rástlo, no týkalo sa to najmä úverov na nehnuteľnosti
Úverovanie domácností rástlo aj v júni. Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval na konci šiesteho mesiaca 39,3 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 7,3 %. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | SITA