V kauze vraždy Kuciaka sa v stredu očakáva rozsudok
04 | 08 | 2020 I TASR

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa očakáva v stredu (5. 8.) na pôde Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vynesenie rozsudku. Prokurátor navrhuje všetkým obžalovaným 25-ročný trest odňatia slobody.


V ostatných pojednávacích dňoch sa v Pezinku prednášali záverečné reči prokurátora, splnomocnencov, obhajoby a samotných obžalovaných. Obžaloba a splnomocnenci sa vo svojich záverečných rečiach sústredili na vytvorenie siete nepriamych avšak navzájom súvisiacich dôkazov.

Za kľúčové dôkazy obhajoby považuje prokurátor svedectvá najmä Zoltána Andruskóa, Miroslava M. a Petra Tótha. Práve týchto svedkov a vykonávateľa vraždy sa snažili obhajcovia a obžalovaní v závere pojednávania spochybniť ako nedôveryhodných.

Ďalším výrazným dôkazom by mal byť podľa prokurátora a splnomocnencov aj komunikácia cez aplikáciu Threema. V nej si mali obžalovaní Marian K. a Alena Zs. písať v šifrách, ktoré majú naznačovať objednávku vraždy Kuciaka. To oni odmietajú a obhajca Mariana K. Marek Para tvrdí, že ako šifru si môžeme zobrať akékoľvek slovo.

Krajský súd v Bratislave zatiaľ nevytýčil termín procesu v kauze Pečnianskeho lesa
Krajský súd (KS) v Bratislave zatiaľ nevytýčil termín odvolacieho konania - verejného zasadnutia v kauze Pečniansky les, kde Okresný súd (OS) Bratislava II vyniesol v júni 2019 v poradí už druhý neprávoplatný verdikt. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | TASR


Dôkazom sú okrem rôznych vecných stôp aj fotky zo sledovania novinárov. Tie mali podľa prokurátora putovať od sledovacieho komanda Petra Tótha k Marianovi K., u ktorého aj našli USB kľúč s fotkami aj Jána Kuciaka. Tieto isté fotky mali byť tie, ktoré Alena Zs. ukázala Zoltánovi Andruskóvi a ten zase Miroslavovi M. a Tomášovi Sz. Obhajoba to rovnako odmieta a tvrdí, že Miroslav M. nevidel fotky zo sledovania novinárov.

Ďalším argumentom obžaloby je motív. Podľa prokurátora mal Marian K. objednať vraždu Kuciaka ako pomstu za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. V záverečnej reči upozorňoval aj na Kuciakov článok o kauze Donovaly po ktorom publikovaní Mariana K. obvinili. To obhajoba opätovne spochybňuje s tým, že o Marianovi K. píšu novinári od 90. rokov a Kuciak nebol v tomto výnimočný.

Rezník navrhuje hybridný systém financovania RTVS
Koncesionársky poplatok sa všeobecne považuje za najdemokratickejšie nastavený systém financovania verejnoprávnych médií, a to nielen na Slovensku, ale v celej Európskej vysielacej únii (EBU). Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic v súvislosti s motívom spomenul aj prípad objednávky vrážd jeho samotného a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Spoločný motív na tieto štyri vraždy mohol mať podľa neho na Slovensku iba Marian K.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári tohto roku. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.