Trump odmieta „falošnú“ správu o tom, že Moskva platí Talibanu odmeny za zabíjanie amerických jednotiek
04 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Donald Trump uviedol, že s Vladimírom Putinom nehovoril o mediálnej správe, v ktorej sa tvrdí, že Rusko zaplatilo Talibanu, aby v Afganistane zabíjal amerických vojakov, pretože sa "táto informácia nikdy nedostala k jeho stolu", informuje portál RT.


Trumpovi bola položená otázka na túto správu počas jeho rozhovoru pre „Axios on HBO“. Jeho posledný telefonický hovor s Putinom 23. júla bol o „iných veciach“, odpovedal americký prezident.

Medzi tými, ktorí odmietajú tvrdenie, že Rusko platilo odmeny bojovníkom Talibanu, patrí minister obrany USA Mark Esper, ktorý uviedol, že „žiadne obranné spravodajské služby nedokázali túto správu potvrdiť,“ a predseda spoločných náčelníkov štábu generál Mark Milley.

Dokonca aj denník New York Times neskôr priznal, že ich článok nebol založený na „explicitných dôkazoch“.

Napriek tomu všetkému hostiteľ rozhovoru Jonathan Swan stále hovoril o správe ako o „informácii“, ale Trump uviedol, že tieto údaje mu neboli oficiálne oznámené. „Nikdy sa to nedostalo k môjmu stolu. Pretože si nikto nemyslí, že to je skutočné,“ uviedol prezident.

KĽDR pravdepodobne pokročila vo vývoji jadrových zbraní, hlási OSN
Severná Kórea pravdepodobne pokročila vo vývoji svojho jadrového programu. Vyplýva to z utajenej správy Organizácie Spojených národov, informuje agentúra DPA. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


To isté platí pre správy, že Moskva poskytla bojovníkom Talibanu peniaze a zbrane na boj proti americkým jednotkám, ktoré sú v Afganistane už 19 rokov. "Počul som to, ale opäť sa to ku mne oficiálne nedostalo," zdôraznil prezident.

"Rusko nechce mať nič spoločné s Afganistanom," ubezpečil americký vodca. „Rusko bývalo nazývané Sovietsky zväz. Z dôvodu Afganistanu skrachovali a stali sa Ruskom,“ poznamenal Trump.

Vojenská kampaň, ktorú ZSSR viedol v Afganistane v rokoch 1979 až 1989, je všeobecne považovaná za jeden z dôvodov rozpadu Sovietskeho zväzu. Trump tiež pripomenul, že práve USA poskytli počas tohto konfliktu Talibanu zbrane.

"Je to zaujímavé. Nikto nikdy neoznačí Čínu. Vždy to je len Rusko, Rusko a Rusko,“ uviedol a naznačil, že má väčší záujem diskutovať o Pekingu ako o Moskve.

Albánskemu podnikateľovi zhabali obrovský majetok spájaný s drogami
Albánska prokuratúra v pondelok oznámila, že zhabala obrovský majetok patriaci podnikateľovi a mediálnemu magnátovi Yllimu Ndroqimu, podozrivému z toho, že svoju ríšu vybudoval vďaka ziskom z obchodovania s drogami. Informácie priniesla tlačová... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR