Zázrak, že prežil: Český turista spadol zo 40 metrov pod Gerlachom v Tatrách, ťažko sa zranil
03 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Neuveriteľnú smolu a šťastie zároveň mal 47-ročný český turista, ktorý si vyšiel do Vysokých Tatier. Pri zostupe batizovského žľabu pod Gerlachovským štítom sa totiž zrútil z výšky 40 metrov a utrpel „len“ ťažké zranenia. Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Poprade. Upozornil na to portál Extra.


„Muž utrpel pádom poranenia hlavy a mnohopočetné odreniny. O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu horského záchranára. Po prílete do oblasti potom k pacientovi zostúpil záchranár aj s lekárom,“ uviedla Horská záchranná služba.

Za využitie lezeckej techniky dokázali zraneného českého turistu zavesiť pod vrtuľník a transportovať ho na Batizovské pleso. Tam bol preložený na palubu vrtuľníka a letecky prepravený do nemocnice v Poprade.

AKTUÁLNE: V Šali vypadlo z okna dvojročné dieťa (aktualizácia)
Dvojročné dievčatko previezol záchranársky vrtuľník do Bratislavy. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Turista šiel bez horolezeckej výstroje, čo bola prvá chyba. Pri zostupe sa navyše pohyboval mimo trasu, čo bola druhá chyba. Veľké šťastie mal preto, že z veľkého pádu vyviazol len s ťažkými zraneniami. Tamojší horskí záchranári návštevníkov vyzývajú, aby dodržiavali pokyny a odporúčania HZS.

Pripomenuli tiež, že kvôli charakteru a náročnosti výstupu na Gerlachovský štít je naozaj lepšie byť vybavený horolezeckou technikou, zabezpečovacími pomôckami, vedomosťami a zručnosťou a tiež je dobré poznať terén za akýchkoľvek podmienok.

„To má veľký vplyv nielen na plánovanú výpravu, ale aj na bezpečnosť osôb pohybujúcich sa v takom teréne,“ uvádzajú záchranári. Ak takéto vedomosti a schopnosti turista nemá, odporúčame, aby sa návštevníci obrátili na horského vodcu.

Po náraze do stromu v okrese Michalovce prišiel o život 40-ročný vodič
Po náraze do stromu v okrese Michalovce prišiel v sobotu (1. 8.) v noci o život 40-ročný vodič. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach na sociálnej sieti. Zranenia utrpela aj spolujazdkyňa. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | TASR