Všetci traja uchádzači o post šéfa Špecializovaného trestného súdu uspeli
03 | 08 | 2020 I SITA

Najviac bodov v rámci konania získal sudca Ján Hrubala.


Všetci traja uchádzači o post šéfa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo výberom konaní uspeli. Ako dnes povedal predseda výberovej komisie Roman Greguš, najviac bodov v rámci konania získal sudca Ján Hrubala, nasledoval jeho kolega Ján Buvala a tretí skončil doterajší šéf ŠTS Michal Truban. Posledné slovo pri výbere šéfa ŠTS má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Na výber spomedzi odporučených kandidátov má 30 dní.

Kolíková v tejto súvislosti pre médiá uviedla, že medzi uchádzačmi sú silní kandidáti. „Určite sa budem rozhodovať aj na základe toho, čo vyplynie z výberového konania,” povedala ministerka s tým, že predseda ŠTS by mal byť osoba organizačne schopná a takisto odborne zdatná. Nevylúčila pritom, že s kandidátmi sa bude chcieť aj osobne rozprávať. Dodala, že meno nového šéfa súdu by malo byť známe v septembri.

Majerský nenavrhne Hlinu za podpredsedu KDH
Podpredseda KDH a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský nenavrhne exšéfa hnutia Alojza Hlinu za podpredsedu. Pre TASR to potvrdil Majerský. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | TASR


Hrubala momentálne pôsobí ako predseda Sudcovskej rady ŠTS. Medzi svoje priority zaradil pravidelné porady sudcov, pracovné stretnutia so sudcami Najvyššieho súdu SR, ktorý je odvolacou inštanciou pre ŠTS alebo napríklad zmenu stratégie komunikácie súdu navonok.

Buvala je členom senátu, ktorý pojednával napríklad kauzu zmeniek Mariana K. V rámci svojich priorít hovoril aj o zámere súd zjednocovať, keďže sudcovia na pracoviskách v Pezinku a Banskej Bystrici sa podľa neho časom odcudzili.

Truban bol šéfom ŠTS od roku 2015 do júna tohto roku a v rokoch 2007 až 2009 ho viedol ešte ako Špeciálny súd. Ako svoju prioritu označil nadviazanie na doterajšie pôsobenie, keďže súd je momentálne finančne aj personálne stabilizovaný.

Do pôsobnosti ŠTS spadajú prípady zločineckých skupín, úkladných vrážd, korupcie alebo extrémizmu. Súd sídli v Pezinku, pracovisko má aj v Banskej Bystrici. Tam sídlia sudcovia pre prípravné konanie súdu, ktorí rozhodujú napríklad o väzobnom stíhaní obvinených. Po tom, čo sa doterajšiemu predsedovi Michalovi Trubanovi skončilo začiatkom júna jeho funkčné obdobie, vedie súd podpredseda Roman Púchovský.

AKTUALIZOVANÉ: Majského vypátrali na pražskej psychiatrii
Právoplatne odsúdeného Jozefa Majského, po ktorom je vyhlásené pátranie, českí policajti našli na psychiatrickom oddelení v Prahe. Informuje o tom slovenská polícia na sociálnej sieti. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | TASR