Sýria obvinila USA z „kradnutia“ ropy
03 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Sýrska vláda obviňuje USA z „kradnutia“ ropných rezerv krajiny, o ktorých Washington tvrdil, že ich chráni pred teroristami, pričom americkí zákonodarcovia pripustili, že podpísali dohodu s kurdskými povstalcami, informuje portál RT.


Keď prezident Donald Trump vlani v októbri stiahol americké jednotky zo Sýrie, nebolo to tak úplné stiahnutie, ako sľuboval v jeho vystúpeniach. Namiesto toho zostal kontingent v oblastiach severnej Sýrie kontrolovaných kurdskými sýrskymi demokratickými silami (SDF), ktoré údajne chránili ropné polia v regióne pred teroristami z islamského štátu (IS, predtým ISIS).

Sýrska vláda však obviňuje USA z toho, že v skutočnosti kradli ropu. Vo vyhlásení pre štátnu spravodajskú agentúru SANA v nedeľu ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo dohodu podpísanú medzi nemenovanou americkou ropnou firmou a SDF, podľa ktorej sa ťažba ropy považuje za „krádež“ a povstalci sa považujú za "lacnú bábku v rukách americkej okupácie.“

Izraelská armáda po vypálení rakety z pásma Gazy útočila na ciele Hamasu
Izraelské bojové lietadlá uskutočnili v noci na pondelok útoky na ciele palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Ministerstvo dodalo, že dohodu bude považovať za „neplatnú“.

Vláda v Damašku už dlho obviňuje USA z rabovania sýrskych ropných rezerv. Kým jednotky, ktoré zostali na ropných poliach, údajne zabránili tomu, aby sa čierne zlato dostalo do teroristických rúk, sankcie voči sýrskej vláde znamenajú, že sa ropa nedostane nikam.

Namiesto toho sa šíria zvesti, že USA ticho predali ropu zahraničným odberateľom, pričom sýrsky prezident Baššár al-Asad obviňuje Ameriku z toho, že predáva ropu do Turecka, tak ako to robili aj teroristi z IS.

Pred nástupom občianskej vojny vyťažila Sýria denne 387 000 barelov ropy, z čoho 140 000 sa vyviezlo kupujúcim vrátane Nemecka a Talianska. Zabavenie sýrskych ropných rezerv spolu so sankciami USA na  energetický a vývozný priemysel vážne ohrozilo sýrske hospodárstvo.

Irán prehlásil, že vodca americkej „teroristickej skupiny“ bol zatknutý počas spravodajskej operácie
Irán uväznil údajného vodcu skupiny iránskych vyhnancov v Kalifornii, ktorý bol obvinený z vykonávania teroristických útokov proti Islamskej republike, oznámilo ministerstvo spravodajských služieb, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár