Pri útoku militantov z IS na väznicu v Afganistane zahynulo viac ako 20 ľudí
03 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Pri útoku militantov z extrémistickej organizácie Islamského štátu (IS) na väznicu v meste Džalálábád na východe Afganistanu a následných bojoch s príslušníkmi afganských bezpečnostných síl zahynulo v noci na pondelok najmenej 21 civilistov a väzňov. Na slobodu uniklo viac ako 75 trestancov.


K útoku na väznicu došlo v nedeľu, deň po tom, ako afganské špeciálne jednotky údajne zabili vysokopostaveného člena afganskej vetvy IS. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters a AP.

Útok, ku ktorému sa prihlásili militanti z IS, sa začal v nedeľu večer, keď pri vstupe do väznice explodovalo vozidlo naložené výbušninami. Následne začali militanti strieľať na príslušníkov ozbrojenej stráže. Boje pokračovali aj v pondelok ráno; podľa AP sa z areálu väznice ešte stále ozývala sporadická streľba.

Miestne úrady uvádzajú, že pri útoku zahynulo dosiaľ najmenej 21 ľudí a približne 43 ďalších utrpelo zranenia. V dôsledku chaosu, ktorý na mieste vypukol, utieklo z väzenia viac než 75 väzňov. V snahe zadržať ich musela polícia preskupiť svoje sily, píše Reuters.

Afganská tajná služba NDS v nedeľu informovala, že špeciálne jednotky zabili vysokopostaveného člena afganskej vetvy Islamského štátu Asadulláha Órakzaja. Došlo k tomu pri meste Džalálábád, ktoré je metropolou východoafganskej provincie Nangarhár. Ďalšie informácie o bezpečnostnej operácii, ktorá viedla k Órakzajovmu zneškodneniu afganské úrady neposkytli.

Afganská vetva IS je známa ako Islamský štát v Chorásáne (IS-K). Afganské úrady vlani v novembri deklarovali, že IS-K bol v Nangarháre úplne porazený.

Izraelská armáda po vypálení rakety z pásma Gazy útočila na ciele Hamasu
Izraelské bojové lietadlá uskutočnili v noci na pondelok útoky na ciele palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR