Rusko odhalilo nové investičné projekty s Čínou v hodnote 20 miliárd dolárov
02 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo pre hospodársky rozvoj odhalilo šesť nových projektov s Čínou v celkovej hodnote 20 miliárd dolárov, informuje portál RT.


Návrh preskúmala osobitná pracovná komisia Intergovernmental Russian-Chinese, ktorá uskutočnila svoje prvé zasadnutie v tomto roku. Komisia posudzovala návrhy spoločností zodpovedných za vykonávanie investičných iniciatív. Jeden z návrhov obsahoval plány na vybudovanie plynového a chemického zariadenia v ruskom Leningradskom regióne.

Komisia, založená v roku 2014 z iniciatívy prezidentov týchto dvoch krajín, v súčasnosti podporuje okolo 70 investičných projektov v celkovej hodnote 112 miliárd dolárov. Zameriava sa na koordináciu a posilnenie investičných tokov medzi oboma obchodnými partnermi.

Rusko postaví nový prístav na podporu obchodu s Iránom, Indiou a Kazachstanom
V ruskom regióne Kalmycko neďaleko mesta Lagan sa postaví prístav s kapacitou až 12,5 milióna ton, pričom tiež spojí operačné prístavy Iránu, Indie a Kazachstanu s Ruskom, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, pričom objem cezhraničného obchodu rastie už niekoľko rokov a na konci roku 2019 dosiahol rekordných 110,75 miliárd dolárov. Moskva a Peking chcú zdvojnásobiť svoj obchod, avšak pandémia môže brániť ambicióznemu plánu. V prvom polroku 2020 sa medziročný obrat medzi Ruskom a Čínou znížil o viac ako šesť percent na 49,15 miliárd dolárov.

Rusko a Čína sa pri obchode sťahujú z amerického dolára. V prvých troch mesiacoch tohto roka namiesto toho prešli obe krajiny na euro, juany a rubeľ, zatiaľ čo podiel dolára na bilaterálnom obchode po prvýkrát klesol pod 50 percent.

Na Sibíri je v ovzduší až 15-krát viac jedovatého sírovodíku než povoľuje bezpečnostný limit
Laboratóriá v sibírskom meste Omsk zistili, že atmosféra je nasiaknutá jedovatým korozívnym sírovodíkom, pričom vzduch na severozápade mesta je až 15-krát nad bezpečnostným limitom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár