Akákoľvek diskriminácia či elitártsvo sú proti princípom kresťanstva, zdôraznil košický arcibiskup Bernard Bober
02 | 08 | 2020 I SITA

Košický arcibiskup Bernard Bober vyzval ľudí, aby sa "modlili za obete rómskeho holokaustu i za ich potomkov, aby boli uzdravené zranenia z minulosti a zachránené ich duše".


Akákoľvek diskriminácia či elitártsvo sú proti princípom kresťanstva a ľudskosti a môžu viesť až k vraždeniu ľudí, čo sa už nesmie nikdy zopakovať. Na oficiálnej webovej stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS) to napísal predseda Rady KBS pre Rómov a menšiny košický arcibiskup Bernard Bober. Je preto podľa neho dôležité pripomínať si obete rómskeho holokaustu.

„Likvidácia Rómov počas druhej svetovej vojny prichádzala postupne. Najskôr to bolo vydanie obežníka o ,vykazovaní cigánskeho obyvateľstva do domovských obcí´, potom ústavný zákon z roku 1939 o štátnom občianstve, keď sa Rómovia dostali medzi tzv. ,cudzie živly´, pretože nemali domovské právo a nepretržité zamestnanie. Potom dostali tzv. cigánske legitimácie. Za tým nasledovali pracovné tábory, pričom prvý z nich bol v Hanušovciach nad Topľou. V pracovných táboroch sa pre nedostatok stravy a katastrofálne hygienické podmienky začal šíriť týfus. Tak začali chorých Rómov nakladať do áut a hromadne popravovať. V Dubnici nad Váhom, Kremničke, Kvetnici pri Poprade, Zvolene, Brezne, Tisovci," priblížil Bober. Pripomenul, že celkový počet obetí rómskeho holokaustu počas druhej svetovej vojny sa odhaduje na 500-tisíc.

Rómsky holokaust nesmie podľa Čaputovej ostať zabudnutý
Rómsky holokaust a jeho nepredstaviteľné hrôzy, ktoré sa vryli do osudov a pamätí konkrétnych ľudí, rodín a komunít, nemôžu zostať zabudnuté. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | SITA


Bober vyzval ľudí, aby sa "modlili za obete rómskeho holokaustu i za ich potomkov, aby boli uzdravené zranenia z minulosti a zachránené ich duše". Rómsky holokaust bol pokus nacistického Nemecka a jeho spojencov o vyhladenie Rómov v Európe počas druhej svetovej vojny.

Za vlády Adolfa Hitlera bolo 26. novembra 1935 vydané doplnenie Norimberských zákonov, ktoré zaradilo Rómov do rovnakej kategórie ako Židov a definovalo ich ako „nepriateľov rasovo čistého štátu“. Historici odhadujú, že nacisti a ich spolupracovníci zabili 220-tisíc až 500-tisíc Rómov, čo je asi štvrtina až polovica z menej ako jedného milióna všetkých Rómov v Európe v tom čase.

Aby sa krvavá história nezopakovala, musíme si ju podľa premiéra pripomínať
Historici odhadujú, že nacisti a ich spolupracovníci zabili 220-tisíc až 500-tisíc Rómov. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | SITA