Afganská vláda prepustila ďalších 317 členov Talibanu
02 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Afganská vláda prepustila od piatka 317 členov militantného hnutia Taliban, informovala v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady. Celkový počet talibov prepustených z väzenia tak dosiahol 4917.


Zmienených 317 talibov patrí ku skupine 500 väzňov, ktorí nie sú na dohodnutom zozname a ktorých nariadil prepustiť v piatok prezident Ašraf Ghaní na znak dobrej vôle. Ghaní povedal, že podľa ústavy nemá právomoc prepustiť zvyšných 400 väzňov zo zoznamu, ktorý predložil Taliban, a to z dôvodu ich účasti na závažných trestných činoch. Chce však zvolať tradičnú radu starších (Lója džirga), ktorá by mala o osude väzňov rozhodnúť.

Taliban tento krok označil za "prekážku v dosiahnutí mieru" a uviedol, že na začatie mierových rokovaní bude akceptovať len prepustenie väzňov z už dohodnutého zoznamu. Taliban ohlásil v utorok trojdňové prímerie s tým, že bude platiť od piatka - začiatku moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

ňTaliban a USA podpísali 29. februára historickú dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky. Afganská vláda by mala v súlade s dohodou prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.

Hovorca Talibanu vo štvrtok potvrdil prepustenie posledných väzňov zo sľubovanej tisícky.

Irán prehlásil, že vodca americkej „teroristickej skupiny“ bol zatknutý počas spravodajskej operácie
Irán uväznil údajného vodcu skupiny iránskych vyhnancov v Kalifornii, ktorý bol obvinený z vykonávania teroristických útokov proti Islamskej republike, oznámilo ministerstvo spravodajských služieb, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár