Matovič je nespokojný s vetom prezidentky zákona o prokuratúre
01 | 08 | 2020 I Peter Haluza

Premiér predpokladá, že vrátenie zákona o prokuratúre do parlamentu posunie celý proces minimálne o mesiac.


Predseda vlády Igor Matovič sa k rozhodnutiu prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať zákon o prokuratúre v sobotu dopoludnia vyjadril na sociálnej sieti. "Prepotrebná očista generálnej prokuratúry sa, bohužiaľ, o minimálne mesiac odkladá ... ale verím, že sa napriek tomuto timeoutu hydre ďalšiu hlavu odseknúť podarí," napísal.



 

Hnutie OĽANO pritom aj napriek prezidentkiným výhradám stojí za návrhom novely zákona o prokuratúre. Podpredseda parlamentu a jeden z predkladateľov novely Juraj Šeliga (Za ľudí) rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať novelu zákona o prokuratúre. Vie si predstaviť isté úpravy, pokiaľ sa nenaruší podstata zmeny zákona.

"Mám zrejme iný názor ako pani prezidentka, ale, samozrejme, sa v najbližších dňoch najskôr dôkladne oboznámim s jej zisteniami a právnou argumentáciou. Následne som pripravený – spolu s ďalšími predkladateľmi – analyzovať, diskutovať a zvažovať možnosť spornú časť zákona prepracovať, či rokovať o jej vypustení,“ uviedol na sociálnej sieti.

Z prvotných správ sa podľa neho zdá, že prezidentkine výhrady smerujú iba k jednej z viacerých zmien, ktoré novelou zákona Národnej rady (NR) SR upravuje.

Prezidentka Čaputová "prefackala" premiéra Matoviča: "ekonomiku vníma optikou majiteľa regionálnej firmy z Trnavy"
Komentár Igora Cibulu (orientacia.sk) Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Prevzatý článok


Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora, na prerokovanie Národnej rade (NR) SR, pretože je presvedčená o protiústavnosti niektorých ustanovení. Problém vidí v ustanoveniach týkajúcich sa odvolávania generálneho a špeciálneho prokurátora.

Ak parlament prelomí jej veto v problematických častiach, hlava štátu sa podľa svojich slov obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. Dodala, že možnosť kandidovať do týchto funkcií aj neprokurátorom nepovažuje za protiústavnú. Čaputová nepovažuje za vhodné, aby sa posilňovala politická závislosť vedenia prokuratúry od politickej moci.

„Táto zmena prináša zmenu, že jednak siaha na ústavné právomoci Ústavného súdu a namiesto odborného orgánu by o prípadnej disciplinárnej zodpovednosti generálneho prokurátora rozhodovali orgány politické, to znamená Národná rada SR a prezident. Toto považujem za neústavné, ale aj za veľmi nevhodné v konkrétnom kontexte vývoja na Slovensku,“ vysvetlila prezidentka.

Vypočutie kandidátov na šéfa GP môže byť najskôr začiatkom novembra
Uchádzačov o post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR by mal vypočúvať ústavnoprávny výbor, ako aj zástupca prezidentskej kancelárie, podobne ako pri vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | TASR