Čína dokončila svoj globálny satelitný navigačný systém, ktorý má konkurovať systémom ako GPS, GLONASS a Galileo
01 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Čína uviedla, že jej globálny satelitný navigačný systém BeiDou-3 je teraz plne funkčný a je pripravený poskytovať vysoko presné služby určovania polohy po celom svete. Systém je nastavený ako konkurencia GPS, informuje portál RT.


BeiDou-3 bol slávnostne uvedený po tom, čo jeho posledný satelit dokončil testy na obežnej dráhe a pripojil sa k sieti začiatkom tohto týždňa. To znamená, že Čína má teraz svoj vlastný nezávislý globálny navigačný systém, podobný GPS, ruskému GLONASS a európskemu Galileu.

Čína vyvíja BeiDou od polovice 90. rokov. Jej sieť sa postupne rozrástla na 35 operačných satelitov, pričom posledný bola uvedený 23. júna.



Podľa spoločnosti Xinhua sa tento systém už používa v rôznych oblastiach vrátane dopravy a poľnohospodárstva. Tlačová agentúra uviedla, že služby založené na BeiDou-3 sa používajú vo viac ako 100 krajinách a regiónoch.

Ruskí a americkí vedci sa zaviazali spoločne bojovať proti Covid-19
Napriek tomu, že Moskva a Washington sú v rozpore kvôli mnohým medzinárodným a bilaterálnym udalostiam, ruským a americkým vedcom sa podarilo nájsť spoločnú cestu v spoločnom boji proti spoločnej hrozbe - pandémii Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár