Obhajkyňa Aleny Zs. navrhuje oslobodenie, žiada vypočuť ďalších svedkov
31 | 07 | 2020 I SITA

Obhajkyňa Aleny Zs. Júlia Vestenická navrhla senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), aby oslobodil jej klientku spod obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Navrhla tiež vypočuť Lászloá Krecsíka, Borisa Gatiala a Dušana Kracinu, čím sa pripojila k teórii o maďarskej stope vo veci vraždy novinára.


Krecsík mal predať Zoltánovi Andruskóovi zbraň na vraždu novinára. Gatial je podnikateľ, o ktorom vypovedal, že korumpoval exministra práce Jána Richtera a exministerku vnútra Denisu Sakovú v súvislosti s vybavovaním pracovných povolení pre cudzincov. Kracina zas podľa Andruskóa zháňal v Maďarsku bieleho koňa, ktorý by sa k vražde novinára priznal.

Vestenická rovnako ako obhajca Mariana K. Marek Para spochybňovala Andruskóovu výpoveď. Takisto kritizovala i zmenu jeho procesného postavenia z obvineného na svedka, čo znemožnilo konfrontovať jeho predchádzajúce výpovede z vyšetrovania. Vestenická tiež upozornila na údajné kopírovanie jeho výpovedí policajtmi, čo majú dokazovať rovnaké preklepy v zápisniciach.

Vo vzťahu k motívu na vraždu si obhajkyňa myslí, že došlo k opomenutiu skutočností viažucich sa k práci Kuciaka. Ako príklad uviedla výpoveď šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho, ktorý pred vyšetrovateľom označil Kuciakovu prácu o Vadalovcoch za „najtoxickejšiu vec, na ktorej pracoval jeden a pol roka“. Na súde sa však podľa Vestenickej sústredil len na obžalovaného Mariana K.

Prezidentka vetovala "Lex Lipšic" (aktualizácia)
Ak parlament Čaputovej veto pri zákone o prokuratúre prelomí, hlava štátu sa obráti na Ústavný súd SR. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Vestenická sa tiež venovala telefonátu medzi Kuciakom a Marianom K. Odmieta, že by šlo o vyhrážky, a tvrdí, že Marian K. sa iba novinára pýtal, ako by sa mu páčilo, keby zisťoval informácie o jeho rodine. To, že by sa Kuciakovi venoval špeciálne a správal sa k nemu inak ako k ostatným novinárom, podľa nej spochybňuje aj záznam z tlačovej konferencie, ktorý sa prehrával na súde.

Odmietla aj šifry v komunikácii cez aplikáciu Threema, ktoré našli prokurátor a splnomocnenci poškodených. „Alena Zs. komunikovala o zuboch aj pol roka po skutku, keď bol Marian K. už vo väzbe,“ tvrdí Vestenická.

Údaje zo staníc telekomunikačných operátorov tiež podľa nej nedokazujú, že sa Marian K. s Alenou Zs. deň po vražde novinára stretli z dôvodu vyplatenia peňazí, ako tvrdí obžaloba. Konštatovanie kriminalistu z oblasti IT Dušana Mikulaja, že sa mohli stretnúť, nepovažuje za dostatočné. Rovnako argumentovala tvrdením banky, že si Marian K. nevybral deň po vražde peniaze.

„Je nesporné, že prokuratúra neuniesla dôkazné bremeno,“ myslí si obhajkyňa a navrhla Alenu Zs. spod obžaloby v celom rozsahu oslobodiť. Po jej záverečnej reči prednáša obhajkyňa Tomáša Sz. Ivana Kochanská.

Obžaloba v kauze Kuciak je podľa Paru postavená len na nepriamych dôkazoch, svedok Andruskó je nepresvedčivý
V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka je obžaloba postavená výlučne na nepriamych dôkazoch, tie navyše netvoria ucelenú reťaz a nevylučujú iný záver. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA