Irán zaplatí kompenzáciu za zostrelenie ukrajinského lietadla
31 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Irán sa dohodol na zaplatení kompenzácie za neúmyselné zostrelenie ukrajinského osobného lietadla, hoci podrobnosti o výške platieb sa ešte musia bližšie určiť, informuje portál RT.


Lietadlo Boeing 737 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) bolo zostrelené v januári iránskou protivzdušnou obranou krátko po vzlete z Teheránu. Všetkých 176 ľudí na palube zahynulo. Rozhovory týkajúce sa incidentu, ktoré sa konali tento týždeň v Kyjeve, obe strany označili za konštruktívne.

Teherán súhlasil s vyplatením náhrady za straty na životoch a majetku, ale určenie jeho rozsahu si bude vyžadovať čas, kvôli „technickým a právnym aspektom“, uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Mousavi.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že Iránci sa zaviazali uskutočniť „transparentné a objektívne“ vyšetrovanie incidentu a tiež sa zaviazali splniť všetky svoje záväzky podľa medzinárodných dohôd o bezpečnosti letectva.

Opitý vojak zastrelil 12 ľudí
Medzi obeťami streľby je aj dvojročné dievčatko. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | TASR


Kuleba prehlásil, že je presvedčený, že Irán je odhodlaný napraviť tento tragický incident. Dodal však, že ak Kyjev zacíti, že Teherán brzdí, môže sa pridružiť k „alternatívnemu scenáru, v ktorom by sa vyplatili kompenzácie“, napríklad ísť na medzinárodný súd.

Tragédia sa stala potom, čo sa Iránci pripravovali na možné odvetné útoky od USA za svoje balistické útoky na americké vojenské základne v Iraku. Tieto útoky začali ako reakcia na atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Americké špionážne lietadlá sa už po štvrtý krát za 9 dní objavili nad Čiernym morom (VIDEO)
Ruská armáda zachytila ​​americké špionážne lietadlá na dlhej výprave už po štvrtýkrát za niečo viac ako týždeň, pričom hneď ako si všimli ruské stíhacie lietadlo Su-27, zmenili kurz a vzdialili sa od ruského vzdušného priestoru, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár