Irán nezastaví svoje raketové a jadrové programy kvôli tlaku USA, prehlásil najvyšší vodca Iránu
31 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky najvyšší vodca Alí Chámeneí vyhlásil, že jeho krajina sa nebude riadiť americkými požiadavkami na zastavenie vývoja balistických rakiet a jadrového priemyslu. Tvrdí, že Teherán sa dokáže postaviť proti šikanovaniu Washingtonu, informuje portál RT.


"Sankcie, ktoré USA uvalili na Irán, majú za úlohu zničiť jeho hospodárstvo a znížiť regionálny vplyv Teheránu, ale zvyšujú odolnosť Iránu," uviedol Chámeneí v piatkovom prejave pri príležitosti islamského svätého dňa Eid al-Adha.

"Sankcie sú zločinom proti iránskemu národu. Na prvý pohlaď to vyzerá, že sa zameriavajú na zariadenia, ale v skutočnosti poškodzujú celý národ," poznamenal najvyšší vodca Iránu.



Chámeneí dodal, že napriek všetkému úsiliu USA Irán nezastaví výrobu balistických rakiet a tiež nezastaví rozvoj svojho jadrového priemyslu. Sľúbil tiež, že Irán bude pokračovať v „regionálnych odbojových silách v maximálnej možnej miere“.

„Spoliehanie sa na národné kapacity a zníženie našej závislosti na vývoze ropy nám pomôže odolávať americkému tlaku,“ poznamenal Chámeneí.

USA vedú proti Iránu kampaň „maximálneho tlaku“, pričom tvrdia, že je potrebné ho prinútiť, aby sa správal „ako normálna krajina“. Túto politiku prijala správa Donalda Trumpa potom, čo ju začal jeho predchodca Barack Obama.

Americké špionážne lietadlá sa už po štvrtý krát za 9 dní objavili nad Čiernym morom (VIDEO)
Ruská armáda zachytila ​​americké špionážne lietadlá na dlhej výprave už po štvrtýkrát za niečo viac ako týždeň, pričom hneď ako si všimli ruské stíhacie lietadlo Su-27, zmenili kurz a vzdialili sa od ruského vzdušného priestoru, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár