Americké špionážne lietadlá sa už po štvrtý krát za 9 dní objavili nad Čiernym morom (VIDEO)
31 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ruská armáda zachytila ​​americké špionážne lietadlá na dlhej výprave už po štvrtýkrát za niečo viac ako týždeň, pričom hneď ako si všimli ruské stíhacie lietadlo Su-27, zmenili kurz a vzdialili sa od ruského vzdušného priestoru, informuje portál RT.


Americké letectvo sa opäť objavilo približne 8 000 km od svojho domova, pričom sa vo štvrtok rozhodli poslať dve zo svojich lietadiel na špionáž. Je možné, že americký „špičkový arzenál“ je natoľko odhodlaný predviesť svoje potešenie z oblasti Čierneho mora, že teraz trvajú na tom, aby so sebou priniesli kamarátov?

Pokus o špionáž bol však opäť zablokovaný, keď boli prúdové lietadlá okamžite zachytené ruským stíhacím lietadlom Su-27, ktoré malo za úlohu odprevadiť lietadlá.

Lietadlá boli identifikované ako strategické prieskumné lietadlo RC-135 a námorné dozorné lietadlo Р-8А Poseidon. "Americké prieskumné lietadlá nenarušili hranice Ruskej federácie," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.



Video z kokpitu ruského lietadla ukazuje dve americké lietadlá lietajúce v relatívne tesnej vzdialenosti. Keď sa "zvedavé lietadlá" odvrátili od ruskej hranice, Su-27 sa vrátilo na svoje domovské letisko.

Americké sledovacie lietadlá prejavujú mimoriadny záujem o ruské Čierne more, a to aj napriek tomu, že ide o oblasť vzdialenú asi 8 000 kilometrov od územia USA. Je to už po štvrtýkrát za deväť dní, čo ruské lietadlá odstrašili americké stroje v blízkosti svojich hraníc.

Všetky stretnutia prinútili americké špionážne lietadlá zmeniť kurz a vzdialiť sa od ruského vzdušného priestoru. Americké pozorovacie a bombardovacie lietadlá na veľké vzdialenosti, ako aj iné lietadlá NATO, boli v posledných rokoch často spozorované v blízkosti ruských hraníc. Zostáva však nejasné, čo presne láka americké špionážne lietadlá do Čierneho mora.

Andrey Krasov, prvý zástupca vedúceho Výboru pre obranu ruskej Štátnej dumy sa domnieva, že ide čisto iba o „provokáciu“.

Ruskí a americkí vedci sa zaviazali spoločne bojovať proti Covid-19
Napriek tomu, že Moskva a Washington sú v rozpore kvôli mnohým medzinárodným a bilaterálnym udalostiam, ruským a americkým vedcom sa podarilo nájsť spoločnú cestu v spoločnom boji proti spoločnej hrozbe - pandémii Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár