Trump spochybnil termín novembrových prezidentských volieb
30 | 07 | 2020 I Peter Haluza, TASR

O tom, že by hlasovanie poštou viedlo k rozsiahlym volebným podvodom, Trump nepredložil nijaké dôkazy.


Americký prezident Donald Trump navrhol vo štvrtok vo svojom príspevku na Twitteri odklad novembrových prezidentských volieb. Zdôvodnil to obavami z možných podvodov v prípade hlasovania poštou, ktoré by sa mohlo uskutočniť z dôvodu aktuálnej koronavírusovej krízy.

"Odložiť voľby dovtedy, kým budú môcť ľudia voliť právoplatne, bez obáv a bezpečne???" opýtal sa Trump na Twitteri. "S univerzálnym dištančným hlasovaním budú voľby v roku 2020 NAJNEPRAVDIVEJŠÍMI A NAJPODVODNEJŠÍMI voľbami v dejinách (USA)," poznamenal. Dodal, že pre USA to bude "veľká hanba".



O tom, že by hlasovanie poštou viedlo k rozsiahlym volebným podvodom, však Trump nepredložil nijaké dôkazy, konštatuje agentúra DPA. Termín prezidentských volieb stanovuje Kongres a ústava Spojených štátov neobsahuje nijakú klauzulu, na základe ktorej by bolo možné odložiť inauguráciu hlavy štátu, ktorá je stanovená na 21. januára 2021.

Na Mars mieri americký rover Perseverance
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vo štvrtok úspešne odštartoval svoju novú marťanskú misiu. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | SITA