Tender železníc na nový systém predaja lístkov sa zasekol, doplatia na to cestujúci
30 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Problémy s kúpou lístkov cestujúcich so Železničnou spoločnosťou Slovensko na zahraničné spoje mal vyriešiť nový systém na ich predaj. Viac ako 20 ročný systém, ktorý neustále padá, však zrejme tak skoro nahradený nebude. 


Podľa Hospodárskych novín za to môže námietka uchádzačov, ktorí sa do súťaže o dodanie nového systému na predaj lístkov prihlásili. Súťaž v hodnote 14 miliónov eur tak bola napokon zo strany Úradu pre verejné obstarávanie zrušená. 

„Termín opätovného vyhlásenia súťaže nevieme teraz konkretizovať, predpoklad je do konca roka 2020,“ vyjadril sa Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Tender sa zasekol kvôli tomu, že po podaní sťažnosti na priebeh súťaže už uplynul termín na predkladanie ponúk. 

Námietka sa zamerala na súťažné kritériá, ktoré obsahujú cenu diela a tiež cenu prevádzky spolu s efektívnosťou. Uchádzač mohol v prvom bode dostať za projekt 40 a v druhom 30 bodov. Jeden z uchádzačov videl v bodovacom systéme konflikt, ktorý potvrdil aj Úrad pre verejné obstarávanie. 

Naď odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu pri maďarskej obci Hejce
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu AN-24 na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | SITA


Pri samotnom vyhodnocovaní bodov by v konečnom dôsledku nemusela vyjsť kombinácia najlepšej kvality za najlepšiu cenu. Hospodárske noviny dodávajú, že námietku mal podať súčasný prevádzkovateľ systému predaja lístkov DXC Technology Slovakia. 

Úrad pre verejné obstarávanie podľa štatistík ukázal, že spoločnosť DXC je v rámci štátnych IT zákazkách deviatou najúspešnejšou. „Priemerný počet konkurentov pri vyhraných súťažiach je nula,“ píše sa v štúdii úradu. 

Železničná spoločnosť Slovensko tvrdí, že do roku 2018 si vyžiadal lístkový systém, ktorý spravuje firma DXC, ďalšie náklady na rozvoj vo výške 15,5 milióna eur a na podporu prevádzky ďalších 8,5 milióna eur. Cieľom novej súťaže malo byť skresanie týchto výdavkov. 

Nový systém predaja lístok mal pritom priniesť viacero výhod. Malo ísť o napojenie na rozhranie tretích strán, napríklad cestovných agentúr, alebo o efektívnejší zber dát z profilov cestujúcich.

Rusko plánuje masové očkovanie proti Covid-19 začiatkom roku 2021
Špičkový ruský vedec tvrdí, že krajina bude schopná vyrobiť dostatok vakcíny proti Covid-19 na celoštátnu imunizáciu už začiatkom roku 2021. Varuje však, že to bude nejaký čas trvať, kým bude možné správne zmerať jej účinnosť, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár