Takmer dve tretiny Slovákov netušia, že nahlasovateľov korupcie na pracovisku chráni zákon
30 | 07 | 2020 I SITA

To, že nahlasovateľov korupcie na Slovensku chráni zákon, nevie 63 percent ľudí. Hoci na Slovensku už niekoľko rokov existuje zákon na ochranu tých, ktorí sa v zamestnaní ozvú proti nečestnému konaniu, o jeho existencii stále nevie veľké množstvo ľudí.


Vyplýva to z júnového prieskumu Transparency International Slovensko (TIS). Podľa informácií TIS, ktoré sú zverejnené na jej sociálnej sieti, tak ľudia nemôžu vedieť, ako postupovať a ako sa chrániť pred prípadnou odvetou zo strany zamestnávateľa.

Na Slovensku platí viac ako rok novela, podľa ktorej by sa mal zriadiť Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Ten by mal okrem iných úloh zvýšiť aj povedomie o legislatívnej ochrane, pomáhať ľuďom, ktorí nie sú ticho, ak sú svedkami korupcie na pracovisku, aby neprišli o svoju prácu. Úrad by mal zároveň vzdelávať zamestnávateľov, aby nastavovali vnútorné procesy oznamovania efektívne a ústretovo.

Strana Hlas chce byť zaregistrovaná v polovici augusta
Vznikajúca strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho chce byť zaregistrovaná v polovici augusta. V danom termíne by mala taktiež oznámiť celkový počet vyzbieraných podpisov potrebných na registráciu na ministerstve... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | SITA


TIS upozorňuje, že na fungovanie úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti je dôležité zvoliť kompetentného človeka na jeho vedenie. Parlament má podľa TIS na výber z dvoch kandidátov, ktorí boli vypočutí ešte na jeseň, no dodnes nezaradil na program schôdzí voľbu predsedníckej funkcie.

„Druhou stranou mince je, samozrejme, riešenie podaní, a to vrátane trestnoprávnej dohry. Ak potenciálnych oznamovateľov (tzv. whisteblowerov) pred podaním oznámenia odrádza nedôvera v prešetrenie, frustrácia z netrestania vinníkov, strach z pomsty či neznalosť mechanizmov oznamovania, nebudú ani korupciu vo svojom okolí nahlasovať,“ dodáva TIS.

Odborníci budú diskutovať o tom, či očkovanie proti COVID-19 bude povinné
Po vyhodnotení účinkov vakcíny slovenskí odborníci pripravia odporúčanie na povinné alebo odporúčané očkovanie proti koronavírusu. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR