Slovensko si neuplatní predkupné právo na nákup akcií VSE Holding, zinkasuje za to 35 mil. eur
30 | 07 | 2020 I SITA

Podľa bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu Slovensko podpisom memoranda stratilo významnú šancu konečne napraviť nevýhodnú privatizáciu Dzurindovej vlády a získať manažérsku kontrolu v monopolnej spoločnosti pre distribúciu elektriny na východnom Slovensku.


Slovensko si neuplatní predkupné právo na nákup 49 percent akcií spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE) Holding, a.s. Tie plánuje kúpiť koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. E.ON už na Slovensku vlastní 49 percent akcií v Západoslovenskej energetike (ZSE), a.s. Štát za neuplatnenie predkupného práva zinkasuje od koncernu 35 mil. eur.

Vo štvrtok o tom informoval vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. "Sme sa snažili niečo vyjednať a nie je to málo. Za neuplatnenie svojho predkupného práva dostane Slovensko celkovom slušnú sumu," skonštatoval minister. Obe strany zároveň vo štvrtok podpísali memorandum.

Ako doplnil Sulík, rokovania neboli jednoduché, no označil ich za korektné. Okrem spomínanej sumy získa Slovensko podľa neho aj ďalšie výhody. Okrem iného mu ostane zachované predkupné právo, ak by v budúcnosti prišlo k opätovnému predaju podielov.

Žiaci na druhom stupni základných škôl by sa mohli od septembra 2021 vzdelávať aj doma
Žiaci na druhom stupni základných škôl by sa mohli od septembra 2021 vzdelávať aj doma. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | SITA


"Tých 35 mil. eur, ktoré sme vyrokovali, v budúcnosti môžeme využiť napríklad na kúpu paroplynovej elektrárne Malženice, ktorá je veľmi dôležitou súčasťou pre stabilizáciou našej elektrizačnej sústavy," priblížil štátny tajomník Karol Galek. Predkupné právo bude v tomto prípade na základe memoranda trvať tri roky.

S nemeckým koncernom sa štát dohodol aj na budúcich investíciách, a to najmä do rozvoja distribučnej infraštruktúry s dôrazom aj na obnoviteľné zdroje. To môže podľa štátneho tajomníka Slovensku pomôcť pri plnení jeho národných environmentálnych cieľov.

"E.ON sa zaviazal, že zabezpečí, aby obe spoločnosti preinvestovali v Slovenskej republike počas ďalších piatich rokov, teda od roku 2021 do roku 2025 najmenej 1 miliardu eur práve v nadväznosti na posilnenie distribučnej sústavy," dodal Galek. Koncern sa taktiež zaviazal udržať v podniku zamestnanosť.

Odsúdeného podnikateľa L. Bašternáka obžalovali v kauze krátenia dane
Právoplatne odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák je obžalovaný v ďalšej kauze, tentoraz týkajúcej sa krátenia daní v súvislosti s prevodom bytov vo Five Star Residence v Bratislave. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | TASR


Predseda predstavenstva E.ON Markus Kaune označil podpis memoranda za prvý krok vo formálnom procese, ktorého ukončenie očakáva do konca tretieho štvrťroka tohto roka. Nadobudnutie podielu vo VSE Holding je podľa neho súčasťou väčšieho medzinárodného projektu. Kúpnu cenu preto konkretizovať nechcel. Minister Sulík doplnil, že obe strany si neželali zverejniť jej výšku, naznačil ale, že bola obrovská a v prípade záujmu Slovenska by išla kompletne na dlh, čo si v aktuálnej situácii nemôžeme dovoliť.

Distribúcia elektrickej energie je na Slovensku rozdelená do troch závodov, a to ZSE, SSE a VSE. Všetky tri sa v minulosti sprivatizovali a 49 percent ich akcií prešlo na zahraničných vlastníkov. V prípade prvej firmy na nemecký E.ON, pri druhej na francúzskych vlastníkov a neskôr na Energetický a průmyslový holding a tretia do rúk nemeckej RWE.

Slovensko pritom pri predaji získalo predkupné právo. V prípade stredoslovenskej firmy pritom už štát svoje predkupné právo nevyužil, no ako zdôraznil minister, v danom prípade štát nevyrokoval nič. "Slovensko si teda neuplatnilo predkupné právo a ani inak nič nezískalo," pripomenul.

Podpredseda Za ľudí hovorí o možnej spolupráci s Pellegriniho stranou Hlas
Michal Luciak je prvým koaličným politikom, ktorý otvorene povedal, že by si za istých okolností dokázal predstaviť budúcu spoluprácu so vznikajúcou stranou expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-SD. Luciak je podpredsedom strany Za ľudí, ktorú v... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu Slovensko podpisom memoranda stratilo významnú šancu konečne napraviť nevýhodnú privatizáciu Dzurindovej vlády a získať manažérsku kontrolu v monopolnej spoločnosti pre distribúciu elektriny na východnom Slovensku.

"Neuplatnením predkupného práva štát prišiel o neopakovateľnú príležitosť, a je to vážna chyba!" reagoval pre agentúru SITA. Pri riadení spoločnosti a strategických rozhodnutiach zostane podľa neho štát zasa len obyčajný štatista. "Ako minister hospodárstva by som takýto postup rozhodne neschvaľoval a práve preto zrejme čakal investor s rokovaniami až na novú vládu," uzavrel Žiga.

Odmietnutie predkupného práva kritizuje aj bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Podľa neho Slovensko týmto krokom nevyužilo historickú možnosť. Všetky tri distribučné spoločnosti označil za "zlaté vajcia" a rozhodnutie ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa ekonomickú vlastizradu.

Šéfovi najsilnejšej opozičnej strany pritom najviac prekáža skutočnosť, že spoločnosť E.ON získa dvojtretinovú kontrolu nad distribúciou elektrickej energie na Slovensku. "Páni z Nemecka si sadnú a majú totálnu kontrolu nad distribúciou elektrickej energie na Slovensku. Je to mimoriadne nebezpečné," myslí si Fico.

Ten zároveň požiadal vedenie rezortu hospodárstva, aby zverejnilo rozdiel medzi kúpnou cenou 49 percent akcií VSE v období privatizácie a aktuálnou cenou, za ktorú ju od RWE získa E.ON, ako aj výšku dividend, ktoré si akcionári počas jednotlivých rokov vyplatili. Zaujímal sa taktiež, prečo o takej závažnej téme nerokovala vláda a aký je postoj ostatných koaličných strán k postupu Richarda Sulíka.

Odborníci budú diskutovať o tom, či očkovanie proti COVID-19 bude povinné
Po vyhodnotení účinkov vakcíny slovenskí odborníci pripravia odporúčanie na povinné alebo odporúčané očkovanie proti koronavírusu. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR