Predpovede rozporov a chaosu pre Ameriku sa napĺňajú (Vladimír Malyšev)
30 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Krajina, ktorá stratila svoje orientačné body, začína ničiť svoju minulosť


V Spojených štátoch sú nanajvýš aktuálne knihy dvoch amerických spisovateľov, v ktorých sa prekvapivo presne predpovedá to, čo sa teraz odohráva v Amerike: povstanie čiernych, ničenie sôch historických dejateľov, výklad dejín prevrátený naruby.


Je to kniha  od Jamesa Robbinsa z American Foreign Policy Council ‘’Vymazávajú Ameriku: ničia našu budúcnosť, vymazávajú minulosť’’ (2018) a kniha komentátora Fox News Tuckera Carlsona: ‘’Loď hlupákov: ako sebecká vládnuca trieda vedie Ameriku k revolúcii’’ (2019)...


… „Americkí hrdinovia nebudú mať žiadne monumenty, žiadnu históriu, ktorá by ich velebila. Spojené štáty sa stanú temnou kapitolou histórie ľudstva, lepšie je na ňu zabudnút“, píše James Robbins. Popisuje klímu kultúrnej revolúcie v Spojených štátoch pod taktovkou politikov, ktorí kontrolujú vzdelávanie, médiá a Demokratickú stranu. Pokúšajú sa zničiť a neúnavne útočiť na minulosť, aby kontrolovali prítomnosť“.


"Pamätáte si Ameriku?" - pýta sa Robbins a odpovedá: „Ak ste o nej čítali v učebnici histórie, pravdepodobne ste sa dozvedeli o krajine útlaku, rasizmu, sexizmu, nerovnomerných príjmov, policajnej brutality a imperiálnych vojen. Inak to bolo nádherné miesto. Takýto obraz Ameriky vykresľujú na väčšine amerických vysokých škôl a školách pre študentov vyšších ročníkov, v amerických médiách, vo filmoch a prejavoch amerických progresívnych politikov... George Orwell vedel, že najúčinnejším spôsobom, ako zničiť národ, je poprieť a zlikvidovať chápanie ich vlastnej histórie’’.


O parazitujúcej Amerike (Valentin Katasonov)
Komentár Valentin Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Tucker Carlson

Tucker Carlson tiež tvrdí, že v budúcnosti nebude mať Amerika ani pamätníky amerických hrdinov, ani príbehy o ich hrdinstve. Je presvedčený, že americkej vládnej lodi velí nešikovná posádka. Podľa neho sú za to zodpovední liberálni členovia Kongresu USA a politici oboch politických strán, ktorých obviňuje z likvidovania strednej triedy a rozširovania priepasti medzi bohatými a chudobnými. Trumpove zvolenie je podľa jeho názoru iba zúfalý pokus pasažierov „lode hlupákov“ vyslať veleniu posolstvo.


Keď sa v roku 2018 objavila kniha Robbinsa, v Spojených štátoch vzbudila senzáciu. Televízny kanál FOX NEWS jej venoval špeciálny program  za účasti autora. Robbins odpovedal na otázky moderátora a pripomenul, že čoskoro príde čas, keď sa v Spojených štátoch začnú búrať sochy dokonca Krištofa Kolumba. „Tendenciou je, podľa neho, napadnúť myšlienku Ameriky. Aby sme sa všetci hanbili za to, že sme Američania. Rozanalyzovať všetko, čo sa týka Ameriky a vyhlásiť „Otcovia zakladatelia sú zlí, ústava je rasistická...“ A kde začať, ak nie od Krištofa Kolumba, ktorým sa aj začala európska invázia do Ameriky! “


A keď sa ho moderátor opýtal, aký je zmysel týchto pokusov, ktoré diskreditujú americkú históriu ako takú, Robbins odpovedal: „Myslím si, že ide o to, že ak v nás naša krajina, naša minulosť vyvoláva nepríjemné pocity, tak môžu prepracovať budúcnosť, ako sa im to hodí“.


Francúzske katedrály v plameňoch: „Záverečná etapa de-kresťanizácie“?
„Musíme skúsiť všetko, kým je stále možné, zachrániť našu civilizáciu. Naša civilizácia je postavená na gréckom, rímskom, židovsko-kresťanskom dedičstve.“ - Alain Finkielkraut, autor, L'Opinon, 17. decembra 2013. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Mário Martinka

„Ale ako sme dospeli k takémuto životu?“ Reportér sa znova pýta a Robbins odpovedá:  „Myslím si, že sa to zavádzalo do amerického  vzdelávacieho systému po celé desaťročia’’.


Obaja aj James Robbins, aj Tucker Carlson kritizujú dianie v Spojených štátoch z konzervatívnych antikomunistických pozícií a zo všetkého obvinujú „ľavicových radikálov“ (demokratov), ktorí by údajne chceli zmeniť Ameriku na „socialistickú krajinu“. Ani jeden, ani druhý však neuvádzajú, že so vzostupom Číny, Indie a ďalších veľkých štátov Spojené štáty stratili nadradenosť „jedinej svetovej superveľmoci“ (autorom výrazu je Zbigniew Brzezinski).


Amerika stratila orientačné body a krajina, ktorá stratila svoje orientačné body sa začína deformovať a ničiť svoju minulosť, čím si sama sebe zatvára cestu do budúcnosti.




Peter Turčin

Sovietsko-americký vedec Peter Turčin (emigroval zo ZSSR v roku 1977), ktorý zaviedol pojem „kliodynamika“ (matematické modelovanie sociálno-historických procesov) ešte v roku 2010 predpovedal, že do roku 2020 sa v Amerike a Európe začne chaos.


Podľa Turčina sa v americkej spoločnosti hromadila nespokojnosť s vládnucou elitou už dlhú dobu. A Donald Trump šikovne využil túto nespokojnosť, aby sa stal prezidentom v roku 2016. Odvtedy sa však situácia iba zhoršila - Amerika sa nestala ‘’opäť veľkou“, ako Trump sľuboval svojím voličom, jej sociálne a rasové problémy sa len zhoršili.


Peter Valentinovič Turčin rozlišuje dva veľké cykly v americkej histórii. Prvý sa začal v roku 1820 a viedol k občianskej vojne v rokoch 1861 - 1865. Obdobie sociálno-politickej turbulencie trvalo v Amerike až do konca 20. rokov. V rámci ‘’Noveho kurzu’’ sa štát pustil do reforiem, ktoré zlepšili blahobyt ľudí a zlepšili politickú klímu v krajine. Tento cyklus vyvrcholil v 50-tych rokoch minulého storočia. V 70. a 80. rokoch sa však situácia začala opäť zhoršovať. „Priemerná mzda klesla v pomere k HDP na obyvateľa a polarizácia politických strán dosiahla nové maximum. Vstúpili sme do druhej „éry rozporov“, - hovorí Turčin. Podľa názoru vedca je teraz americká spoločnosť najzraniteľnejšia. Takéto obdobia úpadku, podľa neho, trvajú 5 až 15 rokov. Dokonca ani Turčin, špecialista na matematické modelovanie sociálno-historických procesov, nepredpokladal, že „rozpor“ v Spojených štátoch nadobudne také obludné formy, ako dnes.


Druhá občianska vojna sa v Spojených štátoch fakticky začala.


Nový svetový poriadok Herberta Wellsa (Valentin Katasonov)
Komentár Vladimíra Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Iveta Machová