Podľa vládneho registra objednal štát audit za 84 miliónov, nie je to pravda a zmluva je len rámcová
30 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Ministerstvo vnútra pod vedením Romana Mikulca (OĽaNO) pokračuje v objednávaní poradenských kontraktov za desiatky miliónov eur, ktoré siahajú až do časov, keď bol na čele ministerstva Robert Kaliňák (Smer).


Podľa Denníka E si rezort vnútra v júli objednal poradenské služby za 84 miliónov eur. Vyplýva to z centrálneho registra štátnych zmlúv, v ktorom sa od polovice júla nachádza zmluva medzi ministerstvom a poradenským konzorciom Centire a Accept Audit.

Denník E však približuje, že nemá ísť o konečnú dohodu. Naopak, ide len o rámcovú dohodu, v ktorej sú uvedené maximálne ceny za vykonávanie audítorských služieb. V rámcovej zmluve sa tiež uvádza, že štát „nie je povinný počas trvania tejto dohody uzavrieť realizačné zmluvy na poskytnutie audítorských služieb“.

Napokon nesedí ani samotná suma 84 miliónov eur,  ktorá sa v znení samotného kontraktu nenachádza. Má ísť totiž len o pôvodný odhad zo súťaže obsahujúci aj DPH. Konzorcium Centire tvrdí, že predpokladaná hodnota zákazky bola 70 miliónov eur a cena, ktorú ponúkajú je 33 miliónov eur bez DPH. 

„Keďže predpokladaná hodnota zákazky bola obsiahnutá aj v návrhu rámcovej dohody v súťažných podkladoch, musela byť uvedená aj v uzavretých rámcových dohodách,“ hovorí rezort vnútra čím vysvetľuje, ako sa mohla suma 84 miliónov eur dostať do anotácie kontraktu. 

Slovensko si neuplatní predkupné právo na nákup akcií VSE Holding, zinkasuje za to 35 mil. eur
Podľa bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu Slovensko podpisom memoranda stratilo významnú šancu konečne napraviť nevýhodnú privatizáciu Dzurindovej vlády a získať manažérsku kontrolu v monopolnej spoločnosti pre distribúciu elektriny na... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | SITA


Ministerstvo podpísalo zmluvy so šiestimi finalistami, pri ktorých centrálny register zmlúv píše v úvodných informáciách o cene „O“. Ide o firmy Ernst & Young, konzorcium Alistiq – TPA AUDIT – beluga, Radvise Group, konzorcium BDO Audit – BDO – Arthur D. Little a stengl.

Kedže ide o rámcovú zmluvu, spoločnosti by o jednotlivé kontrakty mali súťažiť. Denník E dopĺňa, že služby uvedené v rámcovej zmluve môžu čerpať všetky organizácie verejnej správy vrátane ministerstiev. V zmluvách sú pritom uvádzané najvyššie možné náklady pre prípad, že by bol celý kontrakt vyčerpaný. To, koľko sa skutočne vyčerpá, bude záležať od dopytu štátu po poradenstve audítorov. 

„Ak by ministerstvo vnútra rámcové zmluvy nepodpísalo, minimálne rok by neexistovala možnosť využívať služby poradenských a audítorských firiem. Bolo by potrebné vyhlásiť nové verejné obstarávanie, čo by skomplikovalo prácu nielen rezortu vnútra, ale aj ostatných ministerstiev, pretože toto verejné obstarávanie bolo vyhlásené pre potreby celej verejnej správy. Ministerstvo dáva záruku, že na korektný priebeh plnenia dohliadne,“  vysvetľuje ministerstvo vnútra. 

Súťaž bola vyhlásená ešte počas bývalej vlády v roku 2018 v úrade vtedajšej ministerky Denisy Sakovej. No štát aktuálne historicky čelí kritike vládnej koalície, ktorá sa zameriava na vysoký počet poradenských kontraktov za veľa peňazí. 

Rezort vnútra sa však bráni, že dohodnuté ceny v novej zmluve sú nižšie ako trhové ceny pričom by pri znovuotvorení ponúk mali ešte klesnúť. Tvrdí to aj konzorcium, ktoré malo podľa jej konateľky Renáty Kiselicovej ponúknuť štátu najnižšiu cenu - približne polovicu z predpokladanej hodnoty zákazky a taktiež z cien, za ktoré tieto služby nakupoval štát doteraz. 

Odsúdeného podnikateľa L. Bašternáka obžalovali v kauze krátenia dane
Právoplatne odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák je obžalovaný v ďalšej kauze, tentoraz týkajúcej sa krátenia daní v súvislosti s prevodom bytov vo Five Star Residence v Bratislave. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | TASR