Kauza starostu stíhaného pre podporu sátorovcov a objednávky vrážd bude pokračovať v septembri
30 | 07 | 2020 I SITA

Kauza starostu obce Dolný Chotár Františka D., ktorý je stíhaný pre podporovanie zločineckej skupiny sátorovcov a objednávky vrážd, bude na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať v septembri.


Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, súd v tomto prípade vytýčil viacero termínov pojednávaní na september, október, november aj december. Pred súdom stoja v tomto prípade štyria obžalovaní, okrem Františka D. jeho syn František D. ml., Ladislav A. a tiež na 18 rokov odsúdený Roland Sz. Všetci štyria svoju vinu na pojednávaní v stredu 29. júla odmietli. Na dnešnom pojednávaní súd vypočul obžalovaného Františka D. ml., Ladislav A. a Roland Sz. zatiaľ vypovedať odmietli.

Prokuratúra pripisuje starostovi Dolného Chotára Františkovi D, ktorý bol podľa obžaloby činný pre juhoslovenskú zločineckú skupinu sátorovcov, objednávku troch vrážd, z ktorých dve boli aj dokonané. Rovnako tri vraždy, z ktorých boli všetky dokonané, si podľa obžaloby objednal jeho syn František D. ml. Na objednávkach niektorých vrážd z rokov 2004 až 2013 sa podľa prokuratúry podieľali aj Ladislav A. a Roland Sz. V prípade obetí išlo o takzvané biele kone, prípadne osoby, s ktorými mali obžalovaní obchodné spory.

Otcovi so synom navyše prokuratúra pripisuje faktoringový podvod a Ladislav A. je stíhaný aj za prechovávanie pervitínu. Starostu spolu so synom a Ladislavom A. zadržala polícia v rámci akcie Valentín začiatkom roku 2019. Súd ich následne vzal do väzby. Roland Sz. bol v rámci procesu so skupinou sátorovcov v roku 2019 odsúdený na 18 rokov väzenia.

Fico nebude brániť voličom podporiť vyhlásenie referenda o predčasných voľbách
Referendum o predčasných voľbách nemá podľa Fica šancu na úspech vzhľadom na zber podpisov i vysoké kvórum potrebné na jeho platnosť. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | TASR


Skupina sátorovcov páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach na území Slovenska a Maďarska od roku 1999 do roku 2010. Zakladateľa skupiny Lajosa Sátora zavraždili vlastní ľudia v decembri 2010 a jeho telo členovia gangu opakovane premiestňovali, aby ho polícia nenašla.

Sátorovci súperili o priestor s gangom pápayovcov, ktorí v marci 1999 zahynuli v bare Fontána v Dunajskej Strede. Strelcov si údajne objednal Sátor. Obeťami gangu boli tiež takzvané biele kone, ktorých sa sátorovci zbavili, aby nemohli vypovedať v prípade podvodov s DPH. Na svedomí majú aj vraždu Vojtecha Ecsiho, člena konkurenčnej skupiny pápayovcov a jeho ochrankára Branislava Kotlana v apríli 2003.

Sátorovci sa krutým spôsobom zbavili aj svojho člena Andora Reisza, ktorého najprv zastrelili, potom rozštvrtili a pomleli mlynčekom na mäso. Násilnou smrťou sa skončil aj život zápasníkov, bratov Szilárda a Csabu Raiszovcov. Podľa svedectva jedného z členov gangu skupina pripravila o život približne päťdesiat ľudí.