Únia hydinárov apeluje na kúpu vajec domáceho pôvodu, ktoré sú aj v horúcich dňoch zdravotne bezpečné
29 | 07 | 2020 I SITA

Únia hydinárov Slovenska apeluje na kúpu vajec domáceho pôvodu s označením SK, ktoré sú čerstvé a aj v horúcich dňoch kvalitné a zdravotne bezpečné.


Ako uviedol tlačový tajomník únie Ľubomír Urban, na trhu je veľa vajec z dovozu, ktoré majú neistý dátum znášky. "Pričom skúsenosti hovoria o tom, že sa často dovážajú krátko pred dátumom spotreby a precestovali stovky kilometrov. Takisto by sa mali spotrebitelia vyhýbať nákupom na trhoviskách a podobných miestach bez chladiacich zariadení," konštatoval Urban.

Slovenskí veľkoproducenti vajec podľa tlačového tajomníka únie v tomto období dôsledne dbajú na to, aby z ich prevádzok putovali do predajní vajcia nepoznačené horúcim počasím. Tu sa práve podľa neho ukazuje výhoda klietkových chovov, kde majú nosnice zabezpečenú konštantnú klímu, bezproblémový prístup k napájadlám s vodou a vajcia bez zbytočných manipulácií prechádzajú priamo do klimatizovaných baliarní. Do distribučných skladov, prípadne priamo do predajní, sa prevážajú v klimatizovaných autách.

Ako Urban dodal, trvanlivosť vajec je 28 dní od znášky, pri správnom skladovaní, teda v teplote od 5 do 18 stupňov, vydržia dlhšie. Odporúča však neukladať vajcia do priestoru dverí chladničky, ktoré sa často otvárajú a teplota tam teda býva kolísavá. "Často sa stáva, že spotrebitelia po nákupe odkladajú vajcia do auta, prípadne ich dlhšie nosia na ulici v nákupných taškách, čo vajciam rozhodne neprospieva a môže to vplývať na ich kvalitu," uzavrel.

Jankovská chcela svedčiť proti oligarchovi a politikom, prokurátorka ju stopla (aktualizácia)
Väzobne stíhaná bývalá sudkyňa Monika Jankovská, ktorá bola spolu s ostatnými sudcami zadržaná v rámci policajnej akcie Búrka, chcela prehovoriť. Usvedčiť sa chystala oligarchu aj vysokopostavených politikov. Všetko sa zlomilo na rozhodnutí... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok