Senát ŠTS otvoril proces so starostom Dolného Chotára, obvinený je aj z vrážd
29 | 07 | 2020 I TASR

Senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením predsedníčky Pamely Záleskej otvoril hlavné pojednávanie so starostom Dolného Chotára Františkom D. a ďalšími obvinenými. František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu ako aj podporovania zločineckej skupiny.


Senát 1T, ktorému predsedá Pamela Záleská, odsúdil koncom minulého roka na 15-ročný trest Zoltána Andruskóa. Senát v rovnakom zložení, avšak s Emilom Klemaničom ako predsedom, pojednával zase kauzu falšovania televíznych zmeniek.

Prokurátor podal obžalobu z deviatich skutkov, ktoré mali byť spáchané medzi rokmi 2000 a 2019. Z toho ide o päť úkladných vrážd bielych koní. Prokurátor ďalej podal obžalobu z jednej vraždy, ktorá bola spáchaná v období 2003 – 2004 za účinnosti Trestného zákona účinného do 31. decembra 2005. Obžalovaným hrozí výnimočný trest na doživotie.

Vyšetrovateľ starostu najskôr obvinil z objednávky vraždy muža ešte z roku 2009 - 2010. Vykonávateľmi zločinu mali byť muži z mafiánskej skupiny sátorovcov. Pozostatky zavraždeného objavili policajti ešte v januári. Starosta so synom v minulosti vypovedali v prípravnom konaní voči členom sátorovského gangu, ktorých právoplatne odsúdil najskôr ŠTS a napokon aj Najvyšší súd SR za viacero vrážd a inú trestnú činnosť.