Jemenskí separatisti sa vzdávajú plánov na autonómiu na juhu krajiny
29 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Jemenskí separatisti v stredu oznámili, že odstupujú od vyhlásenia samosprávy na juhu krajiny, a zaviazali sa realizovať s vládou uzavretú mierovú dohodu sprostredkovanú Saudskou Arábiou. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca separatistov.


Južná prechodná rada (STC) "oznamuje, že odstupuje od vyhlásenia samosprávy", aby umožnila realizáciu dohody o zdieľaní moci známej ako Rijádska dohoda, napísal hovorca Nizár Chajtam na sociálnej sieti Twitter.

V zdĺhavej vojne proti šiitským povstalcom, húsíom, sú vláda a STC technicky spojencami, avšak separatisti na juhu, ktorý bol v minulosti samostatnou krajinou - Južným Jemenom -, sa usilujú o opätovné odtrhnutie. Tieto ich snahy dočasne pozastavila dohoda o deľbe moci, podpísaná vlani v Rijáde.

STC však 26. apríla tohto roku vyhlásila v južnom Jemene autonómiu, obviňujúc vládu z neschopnosti plniť si svoje povinnosti a "sprisahania" proti požiadavkám separatistov. Najnovšie však v stredu STC deklarovala, že sa vzdáva plánov na autonómiu a bude implementovať dohodu, podľa ktorej sa separatistická STC začlení do jemenskej vlády spolu s ďalšími silami z juhu a všetky ozbrojené zložky budú teraz priamo kontrolované vládou. Nová vláda by mala vzniknúť do 30 dní.

Ekvádor bije na poplach kvôli obrovskej čínskej rybárskej flotile pri Galapágoch
Hliadky Ekvádoru sa snažia zabezpečiť, aby flotila, ktorú tvorí okolo 260 plavidiel, nevstúpila do citlivého ekosystému chránených medzinárodných vôd. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Rozbroje medzi vládnymi silami a juhojemenskými separatistami výrazne ohrozovali jednotu bloku proti húsíom, predstavovali aj riziko ďalšej destabilizácie tejto najchudobnejšej arabskej krajiny sveta a zosilňovali obavy, že Jemen sa môže úplne rozpadnúť.

Jemen sužuje vojna, v ktorej proti sebe bojujú šiitskí povstalci podporovaní Iránom a vládne jednotky medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Na strane prezidentovi verných síl od roku 2015 bojuje koalácia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi.

Konflikt v Jemene si už vyžiadal tisíce ľudských životov. Podľa údajov OSN spred dvoch rokov v ňom zahynulo najmenej 10.000 ľudí, iné zdroje však odhadujú, že o život mohlo prísť až 50.000 Jemenčanov. Boje v Jemene vyvolali aj vážnu humanitárnu krízu.

O parazitujúcej Amerike (Valentin Katasonov)
Komentár Valentin Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Iveta Machová