Ekvádor bije na poplach kvôli obrovskej čínskej rybárskej flotile pri Galapágoch
29 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Hliadky Ekvádoru sa snažia zabezpečiť, aby flotila, ktorú tvorí okolo 260 plavidiel, nevstúpila do citlivého ekosystému chránených medzinárodných vôd.


Čínske plavidlá každý rok prichádzajú do tejto oblasti, aby lovili morské živočíchy. V roku 2017 bolo v morskej rezervácii odchytené čínske plavidlo s 300 tonami voľne žijúcich živočíchov, väčšinou žralokov, píše bbc.com. „Sme v pohotovosti, vykonávame dohľad, hliadkujeme, aby sme predišli takému incidentu, aký sa stal v roku 2017,“ povedal novinárom ekvádorský minister obrany Oswaldo Jarrin.

Bývalý primátor mesta Quito, Roque Sevilla povedal, že pre ostrovy sa navrhuje „stratégia ochrany.“ „Nekontrolovaný čínsky rybolov na okraji chránenej zóny ničí úsilie Ekvádoru o ochranu morského života na Galápagoch,“ vyhlásil.

Prezident Lenin Moreno povedal, že Ekvádor usporiada stretnutie s ostatnými krajinami Latinskej Ameriky - Kolumbiou, Peru, Čile, Panamou a Kostarikou - s cieľom vytvoriť spoločné regionálne stanovisko týkajúce sa tejto „hrozby“. „Kvôli tomuto [prírodnému] bohatstvu v oblasti sme vystavení obrovskému tlaku zo strany medzinárodných rybárskych flotíl,“ uviedol v novinách El Universo.

Morská rezervácia Galapágy sa môže pochváliť veľkým počtom druhov žralokov vrátane ohrozených veľrýb a žralokov kladivohlavých.

Galapágy sú miestom svetového dedičstva UNESCO, ktoré je známe po celom svete pre svoju jedinečnú škálu rastlín a voľne žijúcich živočíchov. Charles Darwin získal dôležité poznatky ku svojej teórií evolúcie práve na týchto ostrovoch.

Pohľad na Čínu a Ujgurov
Svet konečne začína reagovať na zvyšujúce sa množstvo dôkazov o hroznom porušovaní ľudských práv v Sin-ťiangu Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Mário Martinka