Počet smerákov na rezortoch Sme rodina stúpol, dostali lukratívne posty v NDS
28 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Dvaja kandidáti strany Smer, ktorí na kandidačnej listine v parlamentných voľbách figurovali pod číslami 49 a 97, dostali vysoké posty v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Rezort dopravy, pod ktorý NDS spadá, riadi hnutie Sme rodina s ministrom Andrejom Doležalom. Práve na rezortoch hnutia Sme rodina pôsobí viacero smerákov. 


Z informácií, ktoré priniesli Aktuality vyplýva, že má ísť o Adama Nociara a Vojtecha Ferencza. Ani jeden z nich neprešiel volebným sitom pričom niekoľko mesiacov po voľbách sa Nociar stal šéfom verejného obstarávania a Ferencz poradcom riaditeľa prevádzkového úseku v NDS. 

Hnutie pod vedením Borisa Kollára však od nich dáva ruky preč a tvrdí, že s nimi nemá nič spoločné. Obaja muži v predchádzajúcom volebnom období pôsobili na ministerstve hospodárstva, ktoré riadil Peter Žiga. Nociar ako šéf verejného obstarávania a Ferencz ako štátny tajomník. 

Aktuality pripomínajú, že podľa majetkových priznaní z roku 2015 bol Ferencz najlepšie zarábajúcim politikom  z východu. Ako člen výberovej komisie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví mal Ferencz dokonca pomôcť exministrovi Ľubomírovi Jahnátkovi na miesto šéfa úradu. 

Vládnu nám tajní agenti. Z OĽaNO
Ak ste si mysleli, že hnutie OĽaNO po všetkých tých Matovičových excesoch, cez koronakrízu až po kauzu diplomovka dosiahlo svoje dno, mýlili ste sa. Oni ho dokážu stále ešte prehĺbiť. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Arpád Németh


Nociar, ktorý sa podľa vlastných slov chystá čoskoro v Smere skončiť tvrdí, že sa do NDS dostal vďaka motivačnému listu, ktorý poslal do viacerých podnikov. Zároveň hovorí, že sa nechystá vstúpiť do hnutia Sme rodina ani do strany Petra Pellegriniho Hlas-SD. Doplnil, že sa so svojim kolegom zo Smeru, ktorý bude v NDS taktiež po novom pôsobiť, pozná len zbežne.  

Doležalovo ministerstvo dopravy hovorí, že výber kandidátov do štruktúr NDS necháva v kompetencii NDS. „Ministerstvo dopravy a výstavby sa nijakým spôsobom neangažovalo v prijatí pána Nociara a Ferencza do NDS,“ pre Aktuality potvrdil odbor komunikácie rezortu. 

Viaceré personálne nominácie hnutia Sme rodina sú pritom spojené práve so Smerom. Ide napríklad o Jaroslava Kmeťa, štátneho tajomníka ministerstva dopravy, ktorý bol predtým šéfom informatizácie pod Richardom Rašim či kancelára NR SR Daniela Guspana, ktorý teraz pôsobí pod Borisom Kollárom. Guspan bol pritom vo svojom úrade už počas éry Pavla Pašku.

V pôsobnosti rezortu sociálnych vecí, pod taktovkou Milana Krajniaka (Sme rodina), zase pôsobí dlhoročný člen strany Smer Ľubomír Vážny. Ten je od roku 2017 generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne. V neposlednom rade malo hnutie Sme rodina na svojej kandidátnej listine exsmeráka Martina Borguľu. 

Kyselica kandidoval za OĽaNO ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva, hnutie o tom netušilo
Po tom, ako bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica odišiel z polície, vstúpil do vojenskej tajnej služby. Pred parlamentnými voľbami sa počas svojho pôsobenia u vojenských tajných dostal na kandidátku OĽaNO. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok