USA zatvorili svoj konzulát v meste Čcheng-tu
27 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Spojené štáty v pondelok potvrdili, že zatvorili svoj konzulát v čínskom meste Čcheng-tu. Informovala o tom agentúra AP.


Vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí USA sa uvádza, že konzulát pozastavil svoju činnosť o 10.00 h miestneho času (04.00 h SELČ). Ministerstvo zároveň vyjadrilo sklamanie z rozhodnutia Číny, ktorá zatvorenie amerického konzulátu nariadila ako odvetný krok za rovnaký postup USA v prípade čínskeho konzulátu v Houstone. Avizovalo, že USA sa budú snažiť pokračovať vo svojom pôsobení v regióne prostredníctvom svojich ďalších diplomatických misií v Číne.

Zatvorenie amerického konzulátu v Čcheng-tu s pôsobnosťou i pre Tibet a jeho prechod pod kontrolu Pekingu potvrdilo aj čínske ministerstvo zahraničných vecí. Ulica vedúca k diplomatickej misii v Čcheng-tu bola v pondelok uzavretá. Čínske médiá informovali, že jej zamestnanci predtým stiahli vlajku USA a cez víkend konzulát vysťahovali.

USA pokračujú vo financovaní podnikov v oblasti ťažby vzácnych zemín kvôli napätému vzťahu s Čínou
Pentagón sa údajne rozhodol pokračovať v sponzorovaní dvoch projektov ťažby nerastných surovín a vzácnych zemín, aby sa znížila závislosť USA od hlavného globálneho dodávateľa životne dôležitých materiálov z Číny, pričom napätie medzi týmito dvoma... Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Peking tvrdí, že zatvorenie konzulátu v Čcheng-tu bolo "legitímnou a potrebnou reakciou na neprimerané opatrenia Spojených štátov". Personál diplomatickej misie podľa neho ohrozoval bezpečnosť a záujmy Číny. Spojené štáty nariadili uzavretie čínskeho konzulátu v Houstone 22. júla. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí čínski diplomati porušovali americké zákony a vykonávali nelegálne špionážne a iné operácie. Čína urobila rovnaký krok v odvete 24. júla.

Vzájomné vzťahy medzi USA a Čínou sa výrazne zhoršili v dôsledku pandémie nového druhu koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil koncom decembra 2019 v čínskom meste Wu-chan. V poslednom čase sa napätie medzi Pekingom a Washingtonom vystupňovalo aj pre kontroverzný čínsky zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong.

Putin sľúbil ruskej armáde hypersonickú zbraň aj 40 nových plavidiel
V Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | TASR