Situácia s africkým morom ošípaných sa zhoršuje, rozširuje sa do ďalších okresov
27 | 07 | 2020 I SITA

 Situácia s africkým morom ošípaných (AMO) na Slovensku sa výrazne zhoršuje. Od prvého pozitívneho nálezu pred rokom sa nákaza rozšírila v poradí už do šiesteho okresu, ktorým je Rimavská Sobota.


Predtým veterinári zaznamenali pozitívne nálezy AMO v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice - okolie, Košice - mesto a pred týždňom aj v okrese Rožňava. Ako v pondelok informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), na Slovensku je evidovaných celkovo už 221 prípadov uvedenej nákazy u diviačej zveri.

Pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uloveného diviaka v okrese Rimavská Sobota potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene 27. júla. Ide o prvé potvrdenie výskytu nákazy v tomto okrese. Diviaka ulovili v katastri obce Lenka, asi štyri kilometre od slovensko-maďarskej hranice.

Na maďarskej strane je podľa agrorezortu už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov. Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Rimavská Sobota vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy Európskej únie a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu, resp. spomaleniu šírenia nákazy.

Kyselica kandidoval za OĽaNO ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva, hnutie o tom netušilo
Po tom, ako bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica odišiel z polície, vstúpil do vojenskej tajnej služby. Pred parlamentnými voľbami sa počas svojho pôsobenia u vojenských tajných dostal na kandidátku OĽaNO. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Predpokladom priameho zavlečenia nákazy je migrácia diviačej zveri cez zelenú hranicu. "Spôsob zavlečenia bude predmetom epizootologického šetrenia v najbližších dňoch. Významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor (značný pohyb ľudí). Agrorezort nemôže vylúčiť, že v najbližších dňoch môže dôjsť k ďalším nálezom, najmä uhynutých diviakov," uviedol hovorca MPRV Daniel Hrežík.

Na Slovensku intenzívne pokračuje žatva, ktorá môže odhaliť pozostatky uhynutej diviačej zveri, zároveň poľnohospodárske práce prispejú k migrácii diviakov, ktorí sa presúvajú do porastov kukurice. Poľovníci na Slovensku majú nariadený intenzívny lov diviačej zveri, tí na to podľa agrorezortu zareagovali zodpovedne a každý mesiac prekonávajú najvyššie pošty ulovených diviakov.

Situáciu aktívne sledujú štátni veterinári a poľovníci, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Veterinárne laboratórium vo Zvolene neustále vyšetruje odovzdané vzorky.

Vedenie univerzity vyhlásilo, že Matovičova diplomovka nespĺňa kritériá na diplomovú prácu
Diplomová práca Igora Matoviča (OĽaNO) nespĺňa kritériá kladené na takýto typ práce a nespĺňala ich ani v roku 1998. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA


"Situácia za našimi hranicami je katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali okolo 7 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Maďarsku - 2 900 prípadov a 2 700 prípadov v Poľsku," priblížil Hrežík.

Práve tieto dve krajiny podľa ministerstva pôdohospodárstva výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. "V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom," podotkol rezortný hovorca.

Výskyt AMO v Maďarsku sa zhoršuje, preto podľa agrorezortu reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia.

Majiteľ pohrebníctva priznal vinu za smrť obete, odmieta však úkladnú vraždu
„Pán Roman A. zomrel mojou rukou,“ povedal dnes na súde obžalovaný. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA


"Nie je vylúčená ani cesta prenosu cez zeleninu a ovocie z tejto oblasti. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná," dodal Hrežík. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka preto opätovne vyzýva k mimoriadnej opatrnosti s tým, že o ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán.