Pohľad na Čínu a Ujgurov
27 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Svet konečne začína reagovať na zvyšujúce sa množstvo dôkazov o hroznom porušovaní ľudských práv v Sin-ťiangu


Trvalo to síce príliš dlho, ale svet konečne venuje pozornosť čínskemu prístupu k Ujgurom. Satelitné zábery väzenských táborov a obstarávanie palíc s hrotmi boli doplnené o uniknuté  interné dokumenty, v ktorých sa píše, že sa „nesmie umožniť žiadny únik 'väzňov' “. Pribúda takisto množstvo svedectiev príbuzných a bývalých väzňov, ktorí prekonávajú strach z odplaty za to, že budú verejne hovoriť, píše theguardian.com.

Zákrok v Hongkongu, ktorý sa uskutočnil pred očami verejnosti, poukázal na bezohľadné reakcie komunistickej strany a vnímanie reálnych výziev.

Správy o nútenom používaní vnútromaternicového telieska IUD, sterilizácii a potratoch poukazujú na kampaň na zníženie pôrodnosti medzi Ujgurmi a inými menšinami. Tieto kroky označili niektorí odborníci za „demografickú genocídu“. Minulý týždeň koalícia právnických skupín varovala, že prakticky celý módny priemysel sa účastní na zneužívaní tým, že využíva nútenú prácu v bavlnovom priemysle v Sin-ťiangu. Je ťažšie sa obrátiť chrbtom k ľuďom, ktorí ušili vaše košele.

USA zatvorili svoj konzulát v meste Čcheng-tu
Spojené štáty v pondelok potvrdili, že zatvorili svoj konzulát v čínskom meste Čcheng-tu. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Odhaduje sa, že v táboroch je držaných približne milión Ujgurov a ďalších turkických moslimov pre aj najmiernenejšie prejavy náboženského vyznania. Ďalšie dôvody uväznenia zahŕňajú všeličo od toho, že väzni majú príbuzných v zahraničí až po neplatenie účtov. Bývalí väzni opisujú politickú indoktrináciu a zneužívanie. Sú nútení jesť bravčové mäso, boli znásilňovaní alebo mučení.

Síce niektorí boli prepustení, no veľa z nich bolo odsúdených na dlhé roky väzenia alebo boli presunutí do tovární kde sa vykonávajú nútené práce. Tí prepustení sa nachádzajú v digitálnom gulagu, pod vytrvalým hi-tech a ľudským dohľadom. Čína, ktorá pôvodne poprela existenciu táborov, teraz hovorí, že sú to odborné strediská na preškolenie osôb „infikovaných“ extrémizmom a terorizmom - tieto tábory majú byť súčasťou nevyhnutnej deradikalizačnej kampane po vykonaní násilných útokov.

Čínsky prístup v regióne však zaobchádza s Ujgurmi a ich spôsobom života ako s podozrivými. Takmer každé vyjadrenie ujgurskej kultúry - spev v bare alebo tanec sa považuje za ohrozujúci a preto si vyžaduje eradikáciu.

USA pokračujú vo financovaní podnikov v oblasti ťažby vzácnych zemín kvôli napätému vzťahu s Čínou
Pentagón sa údajne rozhodol pokračovať v sponzorovaní dvoch projektov ťažby nerastných surovín a vzácnych zemín, aby sa znížila závislosť USA od hlavného globálneho dodávateľa životne dôležitých materiálov z Číny, pričom napätie medzi týmito dvoma... Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár


USA už zapísali na čiernu listinu spoločnosti a inštitúcie, ktoré sú podľa ich názoru zapojené do porušovania ľudských práv v regióne. Napriek tomu, že Donald Trump teraz podpísal zákon, ktorý uvalí sankcie na úradníkiv zodpovedných za porušovanie ľudských práv, údajne povedal Si Ťin-pchingovi, že tábory sú „správna vec“.

Británia a Francúzsko zintenzívnili kritiku Číny. Spojené kráľovstvo má teraz možnosť využiť nový zákon vďaka ktorému môžu zacieliť na úradníkov zodpovedných za zločiny v Sin-ťiangu. Čína však stále vie ako nahuckať krajiny proti sebe. Európska únia musí urobiť viac. António Guterres, generálny tajomník OSN, by mal verejne tlačiť na Čínu, aby umožnila šéfovi OSN pre práva prístup do regiónu. Moslimské krajiny zostávajú šokujúco ticho.

Tlak by sa mal vyvíjať aj na spoločnosti podnikajúce v regióne. Koalícia, ktorá minulý týždeň varovala módny priemysel, nalieha na vlády, aby posilnili zákony zakazujúce obchod s tovarom vyrábaným pomocou nútenej práce. Spotrebitelia však môžu tiež zohrávať dôležitú úlohu. Britskí právnici tvrdia, že medzinárodné spoločenstvo je zo zákona povinné konať v súvislosti s dianím v Sin-ťiangu. Tento prípad si nevyžaduje žiadnu debatu pretože Ujhurovia už nemôžu čakať.

Prvá čínska klimatická štrajkujúca bola varovaná: ukonči to alebo sa nevrátiš do školy
Ou Hongyi, ktorá sa zúčastnila protestu #FridaysforFuture, hovorí, že jej bolo povedané, že sa nemôže vrátiť do školy, pokiaľ nezastaví svoj aktivizmus. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Mário Martinka