Venezuela napadla rozhodnutie Spojeného kráľovstva, ktoré odmieta udeliť prístup k jej zlatu
26 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Caracas získal právo napadnúť rozhodnutie anglického najvyššieho súdu, ktorý zabránil Madurovej vláde získať späť 1 miliardu dolárov v zlate, ktorá je držaná v Bank of England (BoE), informuje portál RT.


Začiatkom tohto mesiaca britskí sudcovia uviedli, že ako vodcu krajiny uznávajú Juana Guaida, a nie Nicolasa Madura. Toto rozhodnutie bolo rozhodujúce pre dlhý právny boj o rezervu drahých kovov uložených v Londýne, pretože venezuelská vláda aj opozícia si nárokovali na zásoby zlata.

Zatiaľ čo venezuelská centrálna banka (BCV) sa odvolala okamžite po predložení rozhodnutia 2. júla, jej právnici v piatok vyhlásili, že im bolo konečne udelené právo. Podľa portálu Bloomberg má byť odvolanie podané už budúci týždeň.

„Je neuveriteľne zriedkavé, aby sudca povolil odvolanie proti svojmu rozsudku a sme radi, že tomu bolo tak,“ uviedol Sarosh Zaiwalla, londýnsky právnik zastupujúci spoločnosť BCV, pre agentúru Reuters.

USA zvyšujú tlak na dodávateľov projektu Nord Stream 2
Vláda USA podnikla ďalšie kroky aby prinútila európske firmy, aby odstúpili od výstavby ruského plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Madurova vláda sa snaží získať svoje zlato z Bank of England pričom uviedla, že potrebuje prostriedky na zvládnutie epidémie Covid-19 - hlavne na nákup liekov a lekárskeho vybavenia. Aby sa zabezpečilo, že peniaze z predaja zlata neskončia v nesprávnych rukách a budú použité na iné účely - ako tvrdí opozícia - vláda ich chcela priamo previesť do Rozvojového programu OSN (UNDP).

BoE zamietla žiadosť Venezuely o presunutí svojho zlata v januári, čo bolo údajne kvôli žiadosti amerických úradníkov, ktorí chcú okrem prísnych sankcií voči krajine odrezať Madurovu vládu od svojich zahraničných aktív.

Trump umožňuje americkým obchodníkom so zbraňami ľahšie predávať vražedné a špionážne drony do zahraničia
Americký prezident Donald Trump podpísal opatrenie, ktoré americkým výrobcom zbraní umožňuje predávať ďalšie vojenské bezpilotné lietadlá zahraničným krajinám, pričom trvá na tom, že predchádzajúce kontroly vývozu boli „zastaralé“ a... Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár