V Izraeli pokračovali protesty proti postupu vlády v boji s pandémiou
26 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Tisíce Izraelčanov sa v sobotu vo viacerých mestách zišli na demonštráciách proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Protesty trvajú už niekoľko týždňov a vyvolala ich kritika postupu vlády v boji s koronavírusovou pandémiou. Ďalším podnetom sú obvinenia z korupcie voči Netanjahuovi, napísala agentúra AP.


Hlavný protest sa v sobotu konal v Jeruzaleme pred oficiálnou rezidenciou predsedu vlády. Stovky ľudí sa zhromaždili aj pred plážovým domom Netanjahua v meste Caesarea (Kejsarja)

Minulý týždeň polícia použila vodné delá na rozohnanie davov v Jeruzaleme. Po opätovnom otváraní ekonomiky v máji, ktoré kritici označili za unáhlené, sa počet nových prípadov nákazy v Izraeli výrazne zvýšil a dosahuje v priemere okolo 2000 za deň, v dôsledku čoho vláda obnovila niektoré opatrenia. Obmedzenia zavedené v boji proti šíreniu pandémie pritom značne zasiahli ekonomiku a nezamestnanosť prudko stúpla na takmer 20 percent.

Protestujúci tvrdia, že ponuka finančnej pomoci zo strany vlády zďaleka nedosahuje potrebnú úroveň.

Tento mesiac tiež pokračoval korupčný proces s Netanjahuom, ktorý je vo viacerých prípadoch obžalovaný z podvodu, prijímania úplatkov a zneužitia dôvery. Predkladanie dôkazov sa začne v januári. Izrael dosiaľ zaznamenal 60.496 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 455 úmrtí. Takmer 27.000 pacientov sa už uzdravilo.

Úrad OSN pre ľudské práva odsúdil „svojvoľné zatýkanie a zbytočné použitie policajnej sily“ počas protestov v USA (VIDEO)
Organizácia Spojených národov odsúdila násilné policajné taktiky používané proti demonštrantom v Portlande a ďalších amerických mestách počas prebiehajúcich protestov, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár