USA zvyšujú tlak na dodávateľov projektu Nord Stream 2
26 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vláda USA podnikla ďalšie kroky aby prinútila európske firmy, aby odstúpili od výstavby ruského plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT.


Podľa najnovších správ sa úradníci ministerstva zahraničných vecí USA, ministerstva financií a ministerstva energetiky obrátili na európskych dodávateľov, aby sa ubezpečili, že plne chápu dôsledky zapájania sa do projektu. V posledných dňoch sa údajne zorganizovali najmenej dve online konferencie so zástupcami firiem, na ktorých bolo až tucet zúčastnených.

Vo svojom "priateľskom" prejav USA zdôraznili, že chcú, aby sa zabránilo dokončeniu plynovodu Nord Stream 2. „Myslím si, že táto hrozba je veľmi, veľmi vážna,“ prehlásil jeden zástupca nemeckej firmy.

Ruský plynovod Nord Stream 2 výrazne zníži ceny plynu v Európe
Európski spotrebitelia budú profitovať z nižších cien plynu, ak bude dokončený podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorý smeruje z Ruska do Nemecka, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Tieto hrozby sú v súlade s pripomienkami ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea z minulého týždňa, v ktorých varoval, že spoločnosti zapojené do projektu by mali radšej "teraz odstúpiť“ alebo by mohli čeliť sankciám podľa zákona CAATSA.

Okrem ruskej energetickej spoločnosti Gazprom, ktorá projekt riadi, sa k nemu pripojilo päť európskych spoločností. Sú to francúzska Engie, rakúska OMV, britsko-holandská spoločnosť Royal Dutch Shell, ako aj Wintershall a nemecký Uniper.

Začiatkom tohto týždňa americká snemovňa reprezentantov schválila zmenu a doplnenie zákona o autorizácii národnej obrany, ktorého cieľom bolo rozšíriť sankcie USA voči spoločnostiam zapojeným do výstavby ruského plynovodu Nord Stream 2.

Európske podniky a vládni úradníci opakovane odsúdili americké pokusy zasahovať do európskej energetickej politiky sankcionovaním Nord Stream 2, pričom niektorí dokonca žiadajú Brusel, aby pracoval na protiopatreniach.

Trump umožňuje americkým obchodníkom so zbraňami ľahšie predávať vražedné a špionážne drony do zahraničia
Americký prezident Donald Trump podpísal opatrenie, ktoré americkým výrobcom zbraní umožňuje predávať ďalšie vojenské bezpilotné lietadlá zahraničným krajinám, pričom trvá na tom, že predchádzajúce kontroly vývozu boli „zastaralé“ a... Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár