Občianske preukazy s odtlačkami prstov nás čakajú už budúci rok!
26 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nové občianske preukazy na báze biometrických údajov nahradia doterajšie doklady s fotografiou. Ministerstvo vnútra už podpísalo zmluvu na nové doklady za bezmála 45 miliónov eur. 


Po novom dostanú ľahšiu verziu občianskych preukazov automaticky aj novorodenci. Doklady by im mali nahradiť preukaz poistenca a čiastočne aj cestovný pas pričom ich platnosť bude 15 rokov. Pre štát to znamená, že bude musieť rozšíriť veľkokapacitnú tlač dokladov, informuje portál Index. 

Z tohto dôvodu podpísalo ministerstvo vnútra začiatkom júla tri rámcové dohody, ktoré majú limit vo výške 44,8 milióna eur. Zmluvy budú zabezpečovať „dodanie vysoko výkonných a špecializovaných tlačových a distribučných zariadení na tlač personifikovaných dokladov“.

Index vysvetľuje, že predmetom zákazky je dodanie veľkokapacitnej tlačiarne spolu s infraštruktúrou či softvérom a štvorročnou zárukou. Súťaž o zákazku bola vyhlásená už minulý rok v marci pričom sa počítalo s hodnotou zákazky vo výške 37,3 milióna eur bez DPH. 

Ministerstvo vnútra podpísalo v júli 2020 rámcovú zmluvu hneď s troma uchádzačmi - Aliter Technologies, Microcomp a Gratex International. Okrem ministerstva však budú tlač dokladov používať aj iné inštitúcie, medzi ktoré patrí napríklad Národná banka Slovenska (NBS) ale aj Sociálna poisťovňa. 

MIMORIADNE SMUTNÁ SPRÁVA: Štátny tajomník rezortu kultúry zahynul pri dopravnej nehode (aktualizácia) (foto)
25 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová, TASR


„Môžu ich využiť napríklad pri vydávaní zamestnaneckých čipových kariet na identifikáciu a autentifikáciu do svojich informačných systémov,“ objasnil tlačový odbor ministerstva vnútra. Napríklad Sociálna poisťovňa bude mať vďaka rámcovej dohode možnosť nakúpiť aj zariadenie na obálkovanie papierových dokumentov, ktoré rozposiela. 

Rámcová zmluva sa však prioritne týka ministerstva vnútra, ktoré má na starosti agendu viacerých typov dokladov. Ministerstvo chystá aj zvýšenie kapacity Národného personalizačného centra, ktoré sa stará o vydávanie vodičských preukazov, biometrických cestovných pasov ale aj elektronických občianskych preukazov. 

V prípade, že by ministerstvo vnútra do zariadení určených na veľkokapacitnú tlač neinvestovalo, s veľkou pravdepodobnosťou by nápor spojený s vydávaním nových dokladov nezvládlo, dodáva Index. Za všetkým stojí nariadenie Európskeho parlamentu a rady EÚ, ktoré požaduje bezpečnejšie doklady totožnosti. 

Počnúc budúcim rokom by tak po novom mali všetky občianskej preukazy obsahovať pamäťové médium s biometrickými prvkami v podobe dvoch odtlačkov prstov. Od 2. augusta 2021 bude ministerstvo vnútra vydávať už len preukazy vybavené biometriou. 

Koncom minulého roka prijala minulá vláda novelu zákona, ktorej cieľom je, aby mal do konca roka 2021 každý obyvateľ Slovenska elektronický občiansky preukaz. Občiansky preukaz po novom nahradí aj plastové kartičky poistenca. 

Ľudia, ktorí si preložili zájazd s cestovkou o rok, si zrejme budú musieť za dovolenku priplatiť
Vláde sa podarilo schváliť novelu zákona, podľa ktorej môžu cestovné kancelárie presunúť už zaplatené zájazdy o rok. Zákon však upravuje aj cenovú politiku, čo bude v praxi znamenať, že viacerí klienti si zrejme doplatia cenový rozdiel zájazdu.... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok