V Moskve došlo k bitkám a pogromom pre konflikt v Náhornom Karabachu (VIDEO)
25 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruská polícia vyšetruje prípady hromadných bitiek a útokov medzi príslušníkmi arménskej a azerbajdžanskej komunity, ktoré sa v uplynulých dňoch odohrali na viacerých miestach Moskvy. Tamojšia polícia v súvislosti s nimi zadržala viac ako 20 osôb a začala vyšetrovanie pre podozrenie z výtržníctva.


Podľa ruských médií tieto násilnosti súvisia s dlhoročným sporom medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach, ktorý v polovici júla opäť eskaloval, pričom obe strany konfliktu sa navzájom obviňujú z ostreľovania na hranici.



Ako v sobotu informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, veľvyslanci oboch kaukazských krajín v Moskve vyzvali svojich občanov, aby zachovávali pokoj a nedali sa vyprovokovať. Na pokoj vyzvali aj arménska apoštolská cirkev v Rusku a Zväz Arménov v Rusku. Podľa viceprezidenta Zväzu Arménov Levona Mukanjana je prenášanie konfliktu z hranice Arménska a Azerbajdžanu do iných krajín neprijateľné, takže každá zo strán musí teraz pracovať na stabilizácii.

Ruský plynovod Nord Stream 2 výrazne zníži ceny plynu v Európe
Európski spotrebitelia budú profitovať z nižších cien plynu, ak bude dokončený podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorý smeruje z Ruska do Nemecka, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Podľa publicistu Nikolaja Svanidzeho by do konfliktu medzi oboma komunitami mali vstúpiť ruské úrady a riešiť ho. V snahe upokojiť situáciu sa predstavitelia Zväzu Arménov v Rusku medzičasom zišli so zástupcami ministerstva vnútra a tajnej služby FSB, ktorí prisľúbili prijatie "tvrdých opatrení na potlačenie akýchkoľvek extrémistických prejavov vrátane vyhostenia z krajiny a zbavenia občianstva", informovala agentúra TASS. Zatiaľ nie je známe, že by sa uskutočnilo podobné stretnutie aj so zástupcami azerbajdžanskej diaspóry.



Podľa agentúry TASS sa v Moskve vo štvrtok a v piatok odohralo niekoľko stretov medzi príslušníkmi znepriatelených komunít. TASS napr. informoval o skupine Azerbajdžanov, ktorí drevenými a kovovými tyčami rozbili obchod so stavebnými materiálmi vo vlastníctve Arménov. Sedem prisťahovalcov z Arménska zasa vyčíňalo v azerbajdžanskej reštaurácie na Bratislavskej ulici. V noci na piatok došlo k masovým bitkám so streľbou na moskovských predmestiach Marjino a Ľublino. Bitka sa odohrala aj v megatržnici Food City na predmestí Moskvy, kde je 346.000 m2 maloobchodných priestorov a 300.000 m2 moderných skladov a kam denne zavíta okolo 10.000 ľudí.

Je to ponorka? Nie, je to tank! Ruskí vojaci prešli v T-72 cez riečne koryto (VIDEO)
Ruský hlavný bojový tank T-72 prešiel v priebehu desaťročí mnohými úpravami, pričom teraz dokáže prejsť riečnym korytom, ako to je možné vidieť na pôsobivom videu od ruského ministerstva obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár