V koalícii zatiaľ nie je zhoda na náhradníkovi za Mojmíra Mamojku
25 | 07 | 2020 I SITA

Medzi koaličnými stranami zatiaľ nie je zhoda na náhradníkovi za bývalého ústavného sudcu Mojmíra Mamojku.


Pre agentúru SITA to uviedol predseda ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO). Rozhodujúce podľa neho bude vypočutie kandidátov na ústavnoprávnom výbore, ktorý by mal byť začiatkom septembra, približne týždeň po 7. septembri.

Cieľom nie je dohodnúť sa na jednom koaličnom kandidátovi, ale povedať si preferencie dvoch najlepších kandidátov po vypočutí,“ informoval Vetrák s tým, že hnutie OĽaNO už v minulosti odmietlo politické nominácie a skôr podporí odborníkov. Predseda výboru tiež potvrdil, že pri voľbe dvoch kandidátov na post ústavného sudcu sa ešte nevyužije pripravovaná reforma, ktorú predstavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Hlasovanie v parlamente by však malo byť verejné, čo si ešte vyžaduje nadobudnutie účinnosti novely zákona o rokovacom poriadku. Tú schválili júlovej schôdzi. „Prípadné vylepšenia, ako napríklad voľba kvalifikovanou väčšinou poslancov v parlamente v zmysle odporúčania Benátskej komisie, si vyžadujú zmenu Ústavy Slovenskej republiky, a tou sa budeme zaoberať v parlamente až na jeseň tohto roka,“ dodal Vetrák.

Kde dovolenkujú naši politici?
"Domáca dovolenka vyzerá ešte horšie, ako keby ste išli do Chorvátska,“ povedal poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). Dodal že prvý raz si na Slovensku uvedomuje, „ako je nás veľa“. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA


Na záver predseda výboru odmietol, že by sa zopakovala situácia z minulého roka, keď parlament nevedel zvoliť dostatočný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu. „Problém skôr spočíva v tom, že máme nominovaných veľa odborne aj morálne zdatných osôb, ale zvoliť za kandidátov môžeme len dvoch z nich,“ uzavrel Vetrák.

Vo februári priniesol spravodajský web Denníka N informácie, že si Mamojka dohadoval stretnutie s Marianom K., ktorý v súčasnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Mamojku spomenul v súvislosti s Marianom K. vo svojej výpovedi aj niekdajší člen Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Mamojka osobné stretnutie s Tóthom poprel.

Mamojka uviedol, že k rozhodnutiu odísť z funkcie ho viedla uvažovaná právna úprava o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj zdravotné problémy. Pokiaľ ide o medializované kontakty s Marianom K., Mamojka zdôraznil, že sa s ním spoznal na rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde si viac ako pred 20-timi rokmi potykali.

Po českú turistku letel záchranársky vrtuľník, zásah komplikovalo zlé počasie
Horskí záchranári v piatok podvečer pomáhali 55-ročnej českej turistke, ktorá sa pri zostupe z Veľkého Rozsutca pošmykla na rozmočenom teréne a pri páde si zranila členok. O zásahu informovala Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA