Úrad OSN pre ľudské práva odsúdil „svojvoľné zatýkanie a zbytočné použitie policajnej sily“ počas protestov v USA (VIDEO)
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Organizácia Spojených národov odsúdila násilné policajné taktiky používané proti demonštrantom v Portlande a ďalších amerických mestách počas prebiehajúcich protestov, informuje portál RT.


„Mierové demonštrácie, ktoré sa konali v amerických mestách, ako napríklad v Portlande, musia byť schopné pokračovať bez toho, aby účastníci riskovali zatknutie a aby neboli proti nim použité neprimerané sily,“ uviedla v piatok Liz Throssellová, hovorkyňa Úradu komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Medzi desiatkami miest, kde sa v posledných týždňoch uskutočnili demonštrácie proti policajnej brutalite, sa pozornosť sústredila hlavne na Portland, pričom federálni agenti boli nasadení do mesta pod dohľadom Bieleho domu, aby potlačili nepokoje a vandalizmus. Protesty v Portlande trvali viac ako 50 po sebe idúcich dní, pričom demonštranti sa sústavne zhromažďovali pred federálnou súdnou budovou.



Zatiaľ čo federálne úrady tvrdia, že za protestmi stoja „násilní anarchisti“, aktivisti - ako aj primátor mesta Portland Ted Wheeler - tvrdia, že na vine sú agenti a trvajú na tom, že demonštrácie boli vyvinuté do vážnych nepokojov až po ich nasadení.

Throssellová tiež vyjadrila znepokojenie nad správami, že neidentifikovaní dôstojníci náhodne „uniesli“ demonštrantov z portlandských ulíc, pričom poznamenala, že by to mohlo „viesť k svojvoľnému zadržiavaniu a inému porušovaniu ľudských práv“.

Agentúra pre colnú správu a ochranu hraníc, ktorá je jedným z federálnych orgánov nasadených v Portlande, odmietla obvinenia z „únosu“, pričom tvrdila, že jej agenti majú jasnú identifikáciu a zadržiavajú iba osoby podozrivé zo spáchania trestných činov.

https://www.youtube.com/watch?v=QCmsIXMemtQ&feature=emb_title

 

Demonštranti, ktorí si zažili „zbytočné alebo nadmerné použitie sily“ zo strany polície, musia dostať nejaké nápravné odškodnenie, uviedla hovorkyňa OSN, pričom vyzvala na „rýchle, nezávislé, nestranné a transparentné vyšetrovanie akýchkoľvek obvinení z porušovania ľudských práv“.

V Moskve došlo k bitkám a pogromom pre konflikt v Náhornom Karabachu (VIDEO)
Ruská polícia vyšetruje prípady hromadných bitiek a útokov medzi príslušníkmi arménskej a azerbajdžanskej komunity, ktoré sa v uplynulých dňoch odohrali na viacerých miestach Moskvy. Tamojšia polícia v súvislosti s nimi zadržala viac ako 20 osôb a... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR