Ľudia, ktorí si preložili zájazd s cestovkou o rok, si zrejme budú musieť za dovolenku priplatiť
25 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vláde sa podarilo schváliť novelu zákona, podľa ktorej môžu cestovné kancelárie presunúť už zaplatené zájazdy o rok. Zákon však upravuje aj cenovú politiku, čo bude v praxi znamenať, že viacerí klienti si zrejme doplatia cenový rozdiel zájazdu. 


Novelu zákona tak viacerí kritici považujú za šitú na mieru pre cestovné kancelárie. Niektoré z nich ale tvrdia, že sa na odklade dovoleniek dohodli s časťou klientov už pred prijatím zákona, pričom klienti vyjadrovali spokojnosť. O dopadoch zmien v segmente cestovného ruchu píše týždenník Trend. 

Z dôvodu, že je možné predpokladať zvýšenie cien leteniek a zájazdov v priebehu roka, klientom cestovných kancelárií hrozí, že napokon budú musieť doplatiť desiatky či stovky eur. Trend upresňuje, že výška sumy, ktorú si klient doplatí, bude záležať na vývoji cien po Novom roku. 

Poľsko by malo odmietnuť Istanbulský dohovor, tvrdí vysokopostavený člen vlády
Poľsko by malo odmietnuť Istanbulský dohovor o predchádzaní násiliu na ženách, pretože niektoré jeho prvky sú v rozpore s ústavnými hodnotami krajiny. Podľa agentúry Reuters to v sobotu uviedol vysoko postavený člen poľskej vlády. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Viaceré cestovné kancelárie, medzi ktoré patrí napríklad aj CK Satur, však svojim klientom už dopredu sľubujú, že sa ich zmeny nedotknú a nič navyše nezaplatia. Satur tak garantuje nielen to, že sa suma zájazdu nezmení, ale aj rovnakú zľavu, s akou si klient dovolenku kupoval. 

Generálna riaditeľka CK Satur Nora Fedorová na druhú stranu hovorí, že ceny leteniek porastú. Ich rast spôsobia najmä hygienické opatrenia, ktoré letecké spoločnosti v súvislosti s pandémiou vírusu COVID-19 prijímajú. Vzrast cien letov predikujú aj viacerí odborníci. 

Na druhej strane názorového spektra je Spotrebiteľské centrum, ktoré klientov upozorňuje, že kvôli predpokladanému nárastu cien by si mali svoje peniaze od cestovných kancelárií pýtať späť už teraz. V prípade, ak sa zájazd nezrealizuje, Spotrebiteľské centrum klientom odporúča, aby cestovky žalovali. 

Strana Smer-SD je ochotná rokovať s opozíciou o obsadení postu predsedu ľudskoprávneho výboru
Opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) je ochotná rokovať s druhou opozičnou stranou Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a skupinou nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho o obsadení postu predsedu výboru Národnej... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA


„Žaloby voči cestovným kanceláriám o vyplatenie peňazí za nezrealizované zájazdy sú pre spotrebiteľov bezpečnejšia a právne regulárnejšia alternatíva,“ hovorí Miroslav Antoňak, šéf Spotrebiteľského centra. 

Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour pre Trend tvrdí, že klienti rozumejú tomu, prečo sú dovolenky odložené o rok. Dopĺňa, že ak sa klient napokon rozhodne zájazd zrušiť, svoje peniaze dostane späť v plnej výške aj budúci rok. 

„Prijatím novely zákona CK prenášajú uhradené finančné prostriedky klientov za zájazd formou odkladu na kúpu nového zájazdu do 31. 8. 2021. V prípade, že si klient náhradný zájazd do tohto dátumu nevyberie, budú mu financie vrátené v plnej výške,“ vysvetlila Andrea Řezníčková, hovorkyňa ďalšej cestovnej kancelárie - CK Invia. 

Vražda expolicajta nie je na súde vyriešená, rodina a známi usporiadali memoriál
Viac ako desať rokov nedokázali bratislavské súdy vyriešiť vraždu expolicajta Vladimíra Krišku a jeho exkolegovia, rodina a známi usporiadali v sobotu na futbalovom štadióne v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa tradičný futbalový memoriál na jeho... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | TASR