Kritika vlády: „Banda plagiátorských šašov“ a práca pre psychoanalytika?
25 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Dianie na slovenskej politickej scéne je predmetom záujmu nielen doma, ale i v zahraničí. A ozývajú sa aj kritické hlasy. Viliam Buchert z českého Reflexu napísal ostrý komentár k doterajšiemu pôsobeniu Matovičovho kabinetu. Bývalý kandidát na prezidenta Eduard Chmelár zas nadobúda presvedčenie, že komentovať našu politiku je práca skôr pre psychoanalytika.


Online magazín reflex.cz nedávno uverejnil komentár, podľa ktorého je rýchlosť, akou sa znemožňuje vláda Igora Matoviča, fascinujúca. Ako píše Buchert pod titulkom „Z novej slovenskej vlády sa stala banda plagiátorských šašov a klamárov“, niekdajšiu skorumpovanú vládu sociálneho demokrata Roberta Fica vystriedala „smiešna garnitúra klamárov“. Matoviča a jeho kabinet vôbec nešetrí, keď uvádza, že „trápne kauzy plagiátorstva, ktoré zasiahli niekoľko členov vlády vrátane premiéra, sú niečo, čo sa len tak nevidí“.

Autor nezabúda ani na to, ako Matovič kedysi vyzýval Andreja Danka, aby odstúpil, keď vyšlo najavo, že odpísal svoju rigoróznu prácu a tiež, že na mítingoch navádzal ľudí, aby bývalému predsedovi parlamentu adresovali vulgárne výrazy. O slovenskom premiérovi ďalej píše ako o nevyspytateľnom politikovi, ktorý niekedy pripomína šaša.

OĽaNO by fungovalo aj bezo mňa, povedal Matovič
Podľa Matoviča sú v jeho hnutí šikovní ľudia, ktorí by ho vedeli nahradiť. Spomenul napríklad vicepremiéra a ministra financií Eduarda Hegera. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA


„Škandál s jeho odpísanou diplomovou prácou ukazuje, že šašom je, ale naviac je nesmierne trápny. Celú svoju politickú kariéru totiž založil na tvrdej kritike korupčných praktík a lží bývalých vlád, ktoré boli skutočne skorumpované a jej niektorí členovia v čele s expremiérom Robertom Ficom používali mafiánske praktiky. Keď sa teraz dokázalo, že i Matovič je klamár, zrazu zabudol, čo sám hovoril,“ pokračuje Buchert.

Ako ďalšiu faloš, trápnosť a podvod na voličoch uvádza, keď Matovič v prípade podobnej kauzy podržal Borisa Kollára. Rovnako spomína i spornú prácu ministra školstva Branislava Grӧhlinga. „Súčasným problémom pre existujúcu slovenskú vládu je predovšetkým fakt, že k moci sa dostala práve kvôli kolosálnym zlyhaniam a lžiam predchádzajúcich kabinetov. Sama sa ale ukazuje ako gang klamárskych plagiátorov“, píše ďalej český komentátor.

Neodvolanie z funkcie vníma premiér Matovič ako veľkú objednávku na uskutočnenie sľubov
Dnešné neodvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie predsedu vlády vníma premiér ako veľkú objednávku na uskutočnenie sľubov, ktoré dalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) svojim voličom pred voľbami. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA


Podľa neho prezidentka Zuzana Čaputová popísala situáciu pomerne presne, keď okrem iného vyslovila sklamanie nad tým, že očakávania ohľadom vyvodzovania politickej zodpovednosti zostávajú zatiaľ nenaplnené. Buchert kriticky dodáva, že naplnené byť ani nemôžu, pretože Matovič a niektorí jeho vládni kolegovia sú „usvedčení klamári“.

Rozčarovanie nad aktuálnou slovenskou vládou na svojej facebookovej stránke vyjadril aj historik, analytik, pedagóg a publicista Eduard Chmelár. Po tlačovej konferencii Igora Matoviča v stredu napísal, ako si doteraz „myslel, že politika je alebo by mala byť racionálna záležitosť sledujúca napĺňanie záujmov občanov, seriózna služba ľuďom. V poslednom čase som však postupne nadobudol presvedčenie, že komentovať slovenskú politiku nie je úloha pre politického analytika, ale pre psychoanalytika“.

Neviem si predstaviť, že by Fico Matoviča za rokovania chválil, tvrdí politológ
Opozícia si podaním návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) z dôvodu kauzy jeho diplomovej práce a podľa nej nezvládnutých rokovaní na samite v Bruseli štandardne plní svoju kontrolnú úlohu. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


Vo svojom príspevku ďalej na adresu Matoviča uviedol, že „tento štát vedie nepríčetný človek, ktorý si nie je vedomý svojej zodpovednosti“, „nie je spôsobilý na riadenie štátu“ a mal by celkom odísť z politiky. Poukazuje tiež na zdeformované hodnoty v súvislosti s oznámením premiéra, ktorý sa vyjadril, že nevedel o tom, že porušil zákon.

Podľa neho Matovič ponížil aj koaličných poslancov, keď ich vyzval, aby „nepustili do gatí“ a zahlasovali za jeho odvolanie. Ďalej napríklad píše, že už aj Fico mal rovnejšiu chrbticu, keď pustil miesto Pellegrinimu. V závere dodáva, že naša krajina je „v rukách nekompetentnej bandy, ktorá môže štát úplne priviesť na mizinu“. Predchádzajúca vláda podľa Chmelára časť zdrojov rozkradla, ale „táto nevie ustrážiť ani ten zvyšok“.

Predseda vlády Igor Matovič čelil vo štvrtok odvolávaniu z funkcie. Návrh podala opozícia po medializovaní kauzy diplomovej práce. Poslanci hlasovaním rozhodli, že v premiérskom kresle zostane naďalej.

Matovič naďalej ostáva premiérom, opozícii pokus o jeho odvolanie nevyšiel
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podporilo v Národnej rade SR iba 47 zo 125 prítomných poslancov. Matovič čelil odvolávaniu pre kauzu jeho diplomovej práce, ale aj pre jeho... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR