EÚ požaduje, aby USA okamžite zrušili neoprávnené clá, keďže Airbus splnil všetky požiadavky WTO
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Európska komisia vyzvala USA, aby zrušili „neopodstatnené“ clá, inak budú čeliť odvetným opatreniam, pričom letecký gigant Airbus uviedol, že je v plnom súlade s požiadavkami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), informuje portál RT.


Airbus v piatok vyhlásil, že podnikol „posledný krok“ na ukončenie dlhotrvajúcej línie dotácií, ktorá je jadrom sporu medzi Bruselom a Washingtonom. Spoločnosť uviedla, že akceptovala vyššie úrokové sadzby na vládne pôžičky, ktoré získala od francúzskej a španielskej vlády, aby pomohla rozvíjať jej prúdové lietadlo A350.

„Vlády Francúzska a Španielska sa dnes dohodli so spoločnosťou Airbus na úprave podmienok k návratným štartovacím investíciám, ktoré boli poskytnuté na vývoj lietadiel A350, aby odrážali trhové podmienky,“ uviedla Európska komisia v súvislosti s rozhodnutím.

Výrobca lietadiel aj EÚ zdôraznili, že tento krok odstraňuje akékoľvek dôvody pre americké clá, ktoré sú zvlášť škodlivé za súčasnej hospodárskej situácie, pretože svet sa naďalej zaoberá zvládnutím epidémie Covid-19. Minulý rok sa represívne clá USA zamerali na tovar EÚ v hodnote 7,5 miliardy dolárov, pričom ide o najväčšiu sankciu, akú kedy WTO povolila.

Jourová vyjadrila znepokojenie nad situáciou okolo maďarského servera Index.hu
Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová vyjadrila obavy z vývoja situácie okolo maďarského spravodajského servera Index.hu, v ktorom vo štvrtok podali viacerí novinári výpovede pre obavy zo straty... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR


„Neoprávnené tarify na európske výrobky nie sú prijateľné a z dôvodu dodržiavania pravidiel v prípade spoločnosti Airbus trváme na tom, aby Spojené štáty tieto neoprávnené tarify okamžite zrušili,“ uviedol komisár pre obchod Phil Hogan.

Hogan dodal, že ak strany nedosiahnu dohodu, Brusel bude „pripravený plne využiť svoje vlastné sankčné práva“. Podľa Komisie už EÚ vybrala výrobky, na ktoré by sa potenciálne mohli vzťahovať odvetné opatrenia.

Trump povedal Putinovi, že sa chce vyhnúť trojstrannému závodu v zbrojení s Ruskom a Čínou
Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump vo štvrtok uskutočnili zriedkavý telefonický rozhovor, pri ktorom sa na rozdiel od témy súčasnej politiky zameriavali na spoluprácu a jednotu, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár