USA ponúkajú odmenu 2 milióny dolárov za ukrajinských hackerov, ktorí im ukradli a zverejnili cenné informácie
24 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Americká tajná služba a ministerstvo zahraničných vecí v stredu ponúkli odmenu 2 milióny dolárov za pomoc pri zajatí dvoch ukrajinských hackerov obvinených z nabúrania sa do systému Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) a následného predaja cenných informácií, informuje portál AFP.


Agentúry ponúkli odmenu za informácie, ktoré vedú k zatknutiu a odsúdeniu Artema Viacheslavoviča Radčenka a Oleksandra Vitalyeviča Leremenka obvinených z medzinárodnej počítačovej kriminality. Za každého z nich je ponúkaná odmena 1 milión dolárov.

Hackeri sú obvinení z nabúrania sa do počítačového systému SEC a následného odcudzenia tisícok tajných súborov vrátane nezverejnených štvrťročných a ročných správ o zárobkoch. Incident sa odohral v januári 2019 v New Jersey.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že obvinení Ukrajinci obchodovali s cennými informáciami a súbormi pred tým, ako sa zverejnili. Obaja boli obvinení zo šestnástich zločinov vrátane medzinárodného počítačového zločinu či podvodu s cennými papiermi.

Demokrati sa v USA pokúšajú zrušiť Trumpov zákaz cestovania, zrejme neuspejú
Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, kontrolovaná opozičnými demokratmi, schválila v stredu opatrenie, ktoré má ambíciu zrušiť zákaz cestovania do USA pre občanov niektorých prevažne moslimských krajín. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ukrajinci sú stále na slobode. Je to vôbec prvýkrát, čo Americká tajná služba ponúka odmenu na medzinárodnej úrovni za informácie, ktoré vedú k zadržaniu cieľa amerických orgánov činných v trestnom konaní.

„Počítačoví zločinci nerešpektujú zákony štátu v žiadnej krajine,“ uviedol vo vyhlásení štátny tajomník Mike Pompeo.

Ponuka sa uskutočnila v rámci programu amerického ministerstva zahraničných vecí o odmenách pri pomoci s medzinárodným organizovaným zločinom. Ministerstvo zahraničných vecí vyplatilo v rámci tohto programu, ktorý je zameraný na obchodníkov s narkotikami, už 130 miliónov dolárov a to od roku 1986.

Kanye West sa nekontrolovateľne rozplakal na tlačovke! Prišiel v nepriestrelnej veste (VIDEO)
Rapper Kanye West usporiadal svoju prvú tlačovú konferenciu v rámci svojej prezidentskej kampane, o ktorej si ľudia stále myslia, že to je len vtip alebo ťah, ako si zvýšiť predaj svojich albumov. Výstup, aký predviedol počas nedeľňajšieho večera v... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Timotej Dudka